Kommune til borger: Ret din bålplads eller få dagbøder

Diskussionen om Martin Spang Olsens bålplads brager af sted på Facebook i øjeblikket. På det sociale medie er hans opslag blevet delt over 1200 gange på få timer, og flere tusinde mennesker har 'liket' det. 

Rudersdal Kommune er nemlig ikke tilfreds med Martin Spang Olsens bålplads, der ellers befinder sig i hans egen have. Stenene, der omkranser bålpladsen, står forkert og ’vil danne en uheldig præcedens for områdets bålpladser’, mener kommunen. 

- Jeg synes, det er langt ude i hampen. Det generer ikke nogen, og til Sankt Hans samles alle naboerne og folk fra andre steder om bålpladsen, og vi hygger os. Vi har det pragtfuldt med det, siger Martin Spang Olsen, der til daglig er chef hos MSO Productions.

Alligevel vil kommunen have bålpladsen ændret. Ellers vanker der, skriver Martin Spang Olsen på Facebook.  

- Problemet består i, at stenene ikke står ens. Hvis ikke de gør det, risikerer jeg bøder, siger Martin Spang Olsen til TV 2.

Rudersdal Kommune ikke enig

Birgitte Kortegaard er byplanchef hos Rudersdal Kommune. Ifølge hende er problemet ikke udelukkende, at stenene ikke er ens.

- Vi falder over bålpladsen, da Martin Spang Olsen klager over sin nabo. Som tilsynsførende myndighed skal vi reagere på det. Vi har dog forsøgt at imødekomme hans ønsker og bedt ham lægge stenene ned. Principielt er den eneste forskel på, om stenene står op eller ligger ned, at man ikke skal kunne se det udefra, siger byplanchefen til TV 2.

Ifølge Birgitte Kortegaard vil Martin Spang Olsen ikke lægge stenene ned, da han gerne ser, at det ligner det ikoniske Stonehenge.

- Vi har fuld forståelse for, at vi har med en mand at gøre, der er dedikeret i sin sag og bruger sine rettigheder. Men i bund og grund er det jo en ulykkelig situation, og vi er jo kede af at måtte skuffe borgere, der tror, de handler i god tro for derefter at finde ud af, at det ikke er tilfældet, siger Birgitte Kortegaard.

Ansøgte om hegn til hund – kommunen reagerede

Oprindeligt var der dog ikke noget problem med bålstedet. Det har været der i 12 år, men de sidste tre af slagsen har det været i vælten.

- Jeg fik mundtlig tilladelse af amtet til bålpladsen for længe siden. Da kommunen så kom for at kigge på, om jeg kunne få tilladelse til at sætte et hegn op, da vi gerne vil have en hund, kastede de sig over bålstedet og hævdede, at jeg ingen tilladelse havde. Det lykkedes mig så at finde frem til medarbejderen, der gav mig den mundtlige tilladelse. Men stenene var de stadig ikke tilfredse med, siger han og forklarer, at de skal lægges ned, siger Martin Spang Olsen.

De sidste tre år har kommunen og Martin Spang Olsen så diskuteret beslutningen. Nu ligger det dog fast, at stenene er placeret ulovligt og skal ændres.

Sagen overgivet til politiet

- Indtil der kommer en fra kommunen ud og forklarer, hvordan stenene skal være placeret, må jeg vente med hegnet, og dermed også med at få en hund, forklarer Martin Spang Olsen.

Han er træt af, at det er blevet et problem med stenene, men han bærer ikke nag.

- Jeg er ikke sur, og jeg ønsker bestemt ikke at starte en krig mellem mig og kommunen, siger han.

Rudersdal Kommune har nu stadfæstet beslutningen om, at stenene, der står op, skal lægges ned, så de er så ensartede som muligt. Efterkommer Martin Spang Olsen ikke den beslutning, risikerer han dagbøder. 

- Vi overgiver nu sagen til politiet, og så er det op til dem at fastsætte bødestørrelsen og udskrive dem, siger Birgitte Kortegaard til TV 2. 

Det tager Martin Spang Olsen med ophøjet ro. 

- Min bålplads er næppe det mest ulovlige i området, så jeg tror lige, jeg venter og ser, om der sker noget. Men det skal da ikke tage mig ret længe at vende de sten om, hvis det bliver løsningen, slutter han.