Nyheder

Amerikansk rapport: Rusland invaderer Bornholm, hvis der bliver krig

Rusland har øvet en invasion af flere nordeuropæiske områder, herunder Bornholm og svenske Gotland, med op til 33.000 soldater.

Det fremgår af en ny rapport fra den amerikanske tænketank Center for European Policy Analysis (CEPA).

I rapporten står der videre:

- Det er muligt, men ikke sandsynligt, at Rusland faktisk planlægger en fuld skala militært overraskelsesangreb på de baltiske lande, deres nordiske naboer og Polen. Det vil kun være muligt, hvis Rusland trak - anslået - 15.000 til 20.000 tropper tilbage, som i øjeblikket er involveret i operationer i og omkring Ukraine. Rusland har ikke den militære kapacitet til at bekæmpe to krige samtidigt.

Øvede angreb på Bornholm med rigtige missiler

I rapporten nævnes det blandt andet, hvordan Rusland under sidste års Folkemøde på Bornholm øvede angreb på øen - vel at mærke med skarpe missiler.

- Havde et angreb fundet sted, ville Danmark være blevet halshugget, lyder det i rapporten med henvisning til, at hele Danmarks politiske top befandt sig på øen.

Rapporten nævner de mange gange, hvor russiske militærfly har trængt ind i NATO-landes luftrum, ligesom den også omtaler de øvelser, der de senere år har fundet sted fra både russisk og vestlig side. Ud fra en analyse af russernes øvelser, der i mindst et tilfælde formodes at have involveret 33.000 soldater, fremhæver rapporten en mulig russisk strategi ved en eventuel konflikt:

En hurtig invasion af det nordlige Norge, den finske øgruppe Åland, den svenske ø Gotland og danske Bornholm, ville gøre det nærmest umuligt for de resterende NATO-allierede at sende forstærkninger til de baltiske lande, der grænser op til Rusland. 

Nordeuropa kan ikke forsvare sig mod russisk invasion

Konklusionen i rapporten lyder i korte træk, at de mange russiske øvelser er et psykologisk spil med NATO, der skal afskrække fra at intervenere i en eventuel konflikt mellem Rusland og de baltiske lande.

Samtidig vurderer rapporten, at de nordiske lande (Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island), de baltiske lande (Estland, Letland og Litauen) samt Polen er Europas nye "frontlinje-stater", som alle frygter Ruslands oprustning efter konflikten i Ukraine er eskaleret.

Tilsammen er staterne teoretisk set dog rige nok til at forsvare sig selv, da landenes samlede BNP er langt højere en Ruslands, men rapporten påpeger, at landene for forskellige: 

Nogle er NATO-medlemmer, nogle er ikke, nogle er EU-medlemmer, nogle er ikke.

Forskellen på landenes rigdom og forsvarsbudgetter er ligeledes meget forskellige, og det gør ifølge rapporten gruppen af lande ude af stand til at forsvare sig selv.