Tatoveringer: Sådan kom vi fra sejlskibet til røvgeviret

SE KULTUREN PÅ NEWS PÅ TV2 PLAY HER Tatoveringer er populære som aldrig før.

SE KULTUREN PÅ NEWS PÅ TV2 PLAY HER

Tatoveringer er populære som aldrig før. Faktisk har 600.000 danskere fået udsmykket en kropsdel med en tatovering, viser en undersøgelse fra 2013.

Men hvem der bliver tatoveret, og især hvad vi får tatoveret, har ændret sig en hel del gennem tiderne. Og ifølge Frank Rosenkilde, som er tatovør og er indehaver af Bel Air Tattoo i København, så var det i starten af 80'erne stadigvæk de såkaldte sømandstatoveringer, der var moderne. Men i slutningen af 80'erne og op gennem 1990erne, begynder kunderne at efterspørge andre typer af tatoveringer.

- Det begyndte især at ændre sig i 1990. Mange unge mænd begyndte at få tatoveringer, de synes, at det var sjovere med et lille vikingeskib, med skygger og flere forskellige farver, fortæller Frank Rosenkilde til Kulturen på NEWS.

Det er ikke kun motiverne på tatoveringer, som har ændret sig gennem tiderne. Forfatter Jon Nordstrøm har skrevet en bog om tatoveringes historie i Danmark gennem 100 år, og han har gennem sit arbejde set en tendens til, at flere forskellige typer af mennesker også er begyndt at blive tatoveret.

Kongen med tatoveringerne
Dronning Margrethes far, kong Frederik 9. var med til at gøre tatoveringer almindelige, da han i 60'erne stillede sig frem i bar overkrop og viste sine tatoveringer frem. Det skabte en trend i befolkningen, som siden har ændret sig løbende.

- I starten af 1980'erne var det meget dem, som man vil kalde ”de hårde drenge”, der blev tatoveret. Det var ikke nødvendigvis rygmærker- rockere, men det var især en gruppe af mænd, som kørte på motorcykler, forklarer Jon Nordstrøm til Kulturen på NEWS.

Tatoo-tak til From Dusk till Dawn 
Det er også i 1990'erne, at tatoveringer hos kvinder begynder at bliver populære. I starten er det dog forholdsvis små og anonyme tatoveringer, som bliver lavet på anonyme steder på kroppen, men ifølge Frank Rosenkilde er det blandt andet en populær Hollywood-film fra 1996, der er med til at ændre på dette billede.

- Efter filmen From Dusk Till Dawn blev populær, begyndte folk at få de første ”tribals-tatoveringer”. Og det var samtidig også i den periode, at pigerne fik tatoveret de såkaldte "Amager-nummerplader" eller ”Røvgeviret” som den også blev kaldt. Der var faktisk så mange piger, der fik dem lavet, at man i dag ser en tendens til, at flere af de kvinder nu vil have dem rettet eller pyntet om, siger Frank Rosenkilde.

Et utal af tatoveringer
Jon Nordstrøm mener ikke længere der er tendens til, at alle får lavet den samme type af tatovering, som vi tidligere har set. Han mener faktisk, at folk i dag gør en dyd ud af at få tatoveret noget unikt og få et motiv, som ingen andre har.

- Tatoveringer er i dag lige så forskellige, som der er musik. Nogle kan lide rockmusik, og andre kan lide beat og synes, at den hårde rock er noget lort. Men hvis man alligevel skal tale om en trend, så er det måske igen de old school og traditionelle sømandstatoveringer, som er populære – og især i storbyen, vurderer Jon Nordstrøm.

Se hele Kulturen på NEWS på TV 2 Play her

Hvad er Kulturen på NEWS?

Kulturen på NEWS er et program på TV 2 NEWS, der sendes hver torsdag klokken 18.10
I Kulturen på NEWS tages kulturen seriøst. Meninger brydes, kulturkampe udkæmpes og følelser foldes ud, når kunstnere og politikere, kunstmæcener og kulturkøbmænd, forskere og debattører mødes i TV 2 NEWS' kulturnyhedsmagasin.

Programmet vandt Årets Aktualitetsprogram 2012. 
Nomineret til ArtBeat-prisen 2013 og Årets Aktualitetsprogram 2013.

Se Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY