Nyheder

Klar til ægte 'Star Wars': USA ruster sig til rumkrig

For lang tid siden, i en fjern, fjern galakse.

Sådan lyder den famøse åbningslinje i Star Wars-filmene. Men faktisk ruster USA sig netop nu til en vaskeægte stjernekrig - lige her i vores eget hjørne af universet.

Det amerikanske forsvarsministerium er nemlig i fuld gang med at forberede åbningen af et såkaldt rumkrigskommandocenter. Det skriver Defense One.

Kommandocentret, som skal stå klart inden for de næste seks måneder, skal angiveligt agere forsvar mod fjendtlige angreb i rummet. Blandt andet vil den nye rumcentral konstant modtage data fra alle amerikanske satellitter.

Vil udvikle rumtaktik

De store stjernekrigsplaner blev bekendtgjort af den amerikanske viceforsvarsminister Robert Work under efterretningskonferencen GEOINT i Washington tirsdag.

- Vi vil udvikle taktikker, teknikker, procedurer og retningslinjer, som gør os i stand til at bekæmpe fjendtlige konstruktioner og beskytte vores satellitter, når de er under angreb, siger han.

Og måske er der noget om snakken. I hvert fald har der allerede tidligere været eksempler på international rumballade - eksempelvis skød Kina i 2007 en af sine egne satellitter ned. Det skabte efterfølgende en stor mængde rumaffald, som stadig er i kredsløb om Jorden.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters opsendte selv samme nation desuden i 2013 en slagkraftig raket, som potentielt kan udgøre en trussel for amerikanske satellitter. En trussel, som den amerikanske regering i øjeblikket altså ikke føler sig i stand til at besvare.

Forrest i kapløbet

Håbet med det nye kommandocenter er således, at USA kan vinde et forspring i oprustningskapløbet mod blandt andet Kina og Rusland. Især Rusland betragter man ifølge Robert Work som "repræsenterende et klart faremoment".

- Vi ønsker at være i stand til at studere livsmønstre fra rummet. Vi ønsker at vide, hvordan det usædvanlige ser ud. Hvis en masse biler pludselig dukker op hos en af fjendens missilfabrikker, så vil vi vide det, siger viceforsvarsministeren.

I hvert fald mener Robert Work, at rummet er blevet en slagmark, som vi fremover bør opfatte anderledes end hidtil.

-  Fra nu af må vi være klar til at sejre i konflikter, som kan nå helt ud i rummet, siger han.