Nyheder

Dansk test afslører: Så sundhedsskadelige er dine mikroovns-popcorn

Alle mikroovns-popcorn er testet positive for at indeholde sundhedsskadelige fluorstoffer. 

Sådan lyder resultatet i Forbrugerråddet Tænks seneste test af i alt ni mikroovns-popcorn.

Tænk har i sin undersøgelse fundet fluorstofferne i popcornenes emballage. Fra emballagen vandrer stofferne over i fødevarerne og vil virke skadelige på os, når vi indtager dem.

Det forklarer kemiker og cand.scient. ved DTU Fødevareinstituttet Xenia Trier. Hun mener ikke, at der findes uskadelige fluorstoffer.

-  Fluorstoffer bør kun bruges, hvor de er absolut livsnødvendige, og det er de ikke i fødevareemballage eller andre forbrugerprodukter, siger Xenia Trier til Forbrugerrådet Tænk.

I faktaboksen til venstre kan du se, hvilke mærker popcorn som Forbrugerrådet Tænk har fundet sundhedsskadelige stoffer i.

Kan skade din evne til at få børn

I tidligere undersøgelser lyder det,  at mikrobølgepopcorn optager den fluorerede emballagekemi. Det skyldes, at varme og fedt giver gode forhold for stofferne i deres vej fra emballage til fødevare, skriver Tænk.

Det gælder blandet andet for fluorstoffet PFOA, som kan skade evnen til at få børn og er ét af de fem fluorstoffer, som forbrugerrådet fandt i sin test af popcorn. 

Andre stoftyper kan fremkalde kræft, være hormonforstyrrende og forårsage fedme. Ifølge Tænk har et forskningsprojekt fra Syddansk Universitet også vist, at nogle fluorstoffer kan øge kvinders risiko for spontan abort.

Her kan du stadig få fat i popcornene

Forbrugerrådets undersøgelse kommer efter, at dagligvarekoncernen Coop tilbage i maj stoppede salget af samtlige mærker mikroovns-popcorn. Derfor finder du ikke længere popcorn, der skal poppes i mikroovnen i butikker som Brugsen, Fakta og Irma.

Men i Netto, Føtex og Bilka kan du stadig få fingrene i de ni mærker popcorn.

Disse tre forretnings-kæder hører ind under Dansk Supermarked. Virksomheden erkender, at fluorstoffer er påvist i alle typer mikroovns-popcorn, men alligevel nægter de at fjerne pakkerne fra hylderne.

Det siger  virksomhedens kommunikationsdirektør, Mads Hvidtved Grand.

Han mener ikke, at Tænks test oplyser, hvor meget de færdige popcorn indeholder fluorstoffer. Samtidig henviser han til en undersøgelse fra 2010 lavet af Fødevarestyrelsen, som skulle vise, at fluorstofferne ikke blev overført i kritisk grad fra emballagen til popcornene. 

- Dansk Supermarked forholder sig altid til gældende lov og myndighedernes retningslinjer og har en klar forventning om, at myndighederne ændrer grænseværdierne samt forbyder stoffer eller varer, hvis de vurderer, at der er risiko for forbrugernes sikkerhed, siger Mads Hvidtved Grand til Tænk.

Microovns-popcorn med skadelige stoffer

I disse mærker mikroovns-popcorn har  Forbrugerrådet Tænk har fundet sundhedsskadelige stoffer.

  1. Budget 3-pak mikropopcorn
  2. First Price Mikropopcorn saltede
  3. Flying pop-corn 6 pack microwave popcorn
  4. Joe’s Micro PopcornMcennedy
  5. Microwave Popcorn salted
  6. Micro Popcorn Saltede mikrobølgepopcorn classic
  7. Rema 1000 Mikro popcorn med salt
  8. The Original Snack Food Økologiske micro popcorn
  9. The Snack Saltede mikropopcorn