Tysk ulv udstyret med sendeudstyr og sat fri i naturen

16x9
Arkivfoto. Foto: Polfoto

I delstaten Niedersachsen, der ligger syd for millionbyen Hamburg, er det lykkedes at indfange en ulv og udstyre den med en GPS-sender, oplyser delsta

I delstaten Niedersachsen, der ligger syd for millionbyen Hamburg, er det lykkedes at indfange en ulv og udstyre den med en GPS-sender, oplyser delstatens grønne miljøminister, Stefan Wenzel.

Det skriver Flensborg Avis. 

I hele Tyskland er der mindst 30 ulveflokke samt en række ulve, der kun færdes som par. Den indfangede ulv kommer fra et ulvekoppel i Munster 50 km. syd for Hamburg og er en ud af ialt fem ulveflokke i Niedersachsen.

Ulven, der er fredet i hele EU, er især udbredt i den sydøstlige del af Tyskland, men har i de senere år bredt sig mere og mere mod nord og har forlængst krydset grænsen til Danmark. Takket være GPS-senderen håber miljømyndighederne i Niedersachsen at få et bedre overblik over, hvor ulvekoplet hele tiden befinder sig, og hvilke ruter ulvene bevæger sig på.

Målet er først og fremmest at sørge for, at ulven ikke kommer i nærheden af mennesker, og miljøministeriet håber at få sat GPS-sendere på endnu flere dyr fra samme ulvekoppel i den kommende tid, skriver Flensborg Avis.

Set for 200 år siden
Ulven blev for første gang i 200 år set i Slesvig-Holsten i 2012, og siden er der gjort masser af observationer. Både i 2013 og i 2014 blev der fundet får og lam, der var dræbt af ulve, og i april i år blev ikke færre end 52 får og lam dræbt i Rodenbæk godt 50 kilometer syd for den dansk-tyske grænse. 

Senest menes en ulv i maj i år at stå bag 14 døde dyr i Nordfrisland, der ligger umiddelbart syd for grænsen ved Tønder.

- GPS-senderen skal først og fremmest bruges til at afsløre, hvis ulveflokken ændrer adfærd og f.eks. nærmer sig menneskelig bebyggelse, så vi får mulighed for at gribe ind på passende vis, siger Stefan Wenzel.

Da ulven er fredet, må den ikke jages, og i Slesvig-Holsten har den grønne miljøminister Robert Habeck afvist jægernes ønske om at måtte skyde dyr, der viser interesse for at jagte husdyr, skriver Flensborg Avis.

 

Ulve i Danmark

 • Efter knapt 200 års fravær er ulven tilbage i Danmark. Den første bekræftede ulv blev fundet død i Nationalpark Thy i Nordjylland i november 2012. Siden er der observeret ulve og indsamlet DNA-spor fra ulv i det meste af Jylland.
   
 • Ulven er Europas næststørste rovdyr på land, da kun den brune bjørn er større end ulven. Både ulv, brun bjørn og los er i fremgang i Europa. Ulven kan blandt andet kendes på sin hale, der holdes lavt, og som altid har en sort halespids. Ulven lever hovedsageligt af råvildt og kronvildt, hvilket er dokumenteret ud fra analyser af maveindholdet fra påkørte, tyske ulve.
   
 • Ulve lever i kobler bestående af cirka otte til ti dyr, hvor to til tre generationer lever sammen.
  Kilde: Naturstyrelsen

Ulven er fredet i Danmark

 • Ulven har været fredet i hele EU siden 1992 ifølge EU's habitatdirektiv og i dansk lovgivning desuden efter jagt- og vildtforvaltningslove. Man må derfor hverken jage eller indfange ulve. Hvis man ønsker at regulere en ulv, skal man have tilladelse fra Naturstyrelsen.
 • Miljøminister Kirsten Brosbøl har i juni 2014 godkendt den første forvaltningsplan for ulv. Forvaltningsplanen er i vidt omfang udarbejdet af en arbejdsgruppe under Vildtforvaltningsrådet.
 • Forvaltningsplanen indeholder bl.a.  en kompensationsordning for landmænd, hvis besætninger rammes af ulveangreb. Kompensationsordningen træder i kræft 1. juli 2014. Planen viser desuden, hvordan vi i fremtiden kan beskytte og håndtere ulve i Danmark på linje med andre truede arter.
  Kilde: Naturstyrelsen