Nyheder

Bestikkelsessag: Atea-formand kendte til Dubai-tur

Den danske milliardær Ib Kunøe har nægtet, at han kendte noget til en rejse blottet for fagligt indhold, der nu mistænkes for at være bestikkelse. 

Men nu står Ateas topchef, norske Steinar Sønsteby, frem i Børsen og fortæller, at han skam orienterede bestyrelsesformanden om rejsen, der nu er omdrejningspunktet i den store bestikkelsessag i Region Sjælland. 

- Jeg orienterede i efteråret min formand om, at der var brugt rigtig mange penge på repræsentation på en bestemt tur, og at vi havde afsluttet arbejdsforholdet med en ansat, efter regningerne var kommet på bordet, siger Steinar Sønsteby, er blev udnævnt til Ateas øverste chef sidste år, til Børsen. 

Seks personer formøblede 310.000 kroner alene på hoteller og fortæring på turen til Dubai, der af politiet beskrives som en "luksusrejse". Turen havde intet fagligt indhold, men bød derimod på blandt andet Formel 1-løb og en tur forbi det lokale femstjernede Armani Hotel.

Det var en af Ateas ledende medarbejdere, der stod for turen. Samtlige deltagere på rejsen sidder nu varetægtsfængslet i bestikkelsessagen. 

Fusk med rejseafregninger

Da Sønsteby og den danske landechef blev bekendt med turen, faldt der brænde ned. De ville fyre den ansvarlige. Men han valgte selv at gå efter konfrontationen med cheferne, så de nøjedes med en skriftlig advarsel. 

Ib Kunøe sagde i sidste uge, "jeg aner ikke noget om alle de her ting", da han blev konfronteret med påstandene om bestikkelse, der blev lagt frem i retten. 

Nu erkender han imidlertid overfor Børsen, at han var bekendt med Dubai-turen og den efterfølgende opsigelse.

Men han siger til Børsen, at han ikke vidste, at det handlede om en tur uden fagligt indhold, altså bestikkelse. 

- Det har Steinar (Sønsteby, red.) ikke fortalt mig om. Han har fortalt, at der er en, der blev fyret for fusk med rejseafregninger, siger Kunøe til Børsen. 

En hemmelig millionkonto

Region Sjælland har selv meldt bestikkelsessagen til politiet og i alt er 13 personer fra regionen, Rigspolitiet og it-firmaerne Atea og 3A-it anholdt. Heraf er seks varetægtsfængslet. 

Sagen handler om mistanke om bestikkelse i forbindelse med uddeling af it-kontrakter og skal være foregået fra 2007 til 2015. 

Politiet mener, at it-virksomhederne har sat penge ind på en hemmelig millionkonto, som de offentligt ansatte kunne betjene sig af. Blandt andet til private rejser til Dubai og USA og et sponsorat af Nykøbing Falster Travbane. 

Alle mændene nægter sig skyldige og har kæret fængslingen til landsretten.

Bestikkelse

Bestikkelse er at tilbyde, give (aktiv bestikkelse), modtage, opfordre eller acceptere (passiv bestikkelse) noget af værdi med det formål at påvirke en embedsmands handlinger i udførelsen af hans eller hendes offentlige og lovpligtige opgaver. Bestikkelse er strafbart i Danmark.