Er det sandheden om de rumænske tiggere?

16x9
Bus med rumænere tjekkes af politiet. Arkivfoto Foto: Scanpix

Der er absolut intet, der tyder på, at rumænske hjemløse og arbejdsløse er organiseret i kriminelle netværk. Det er konklusionen i en rapport fra d

Der er absolut intet, der tyder på, at rumænske hjemløse og arbejdsløse er organiseret i kriminelle netværk.

Det er konklusionen i en rapport fra det norske forskningsinstitut Fafo, der har interviewet 1269 rumænere på gaden i København, Oslo og Stockholm.

Og ingen af de adspurgte fortalte om hverken organiserede netværk, bagmænd eller trafficking. Det skriver NRK.

- Hvis man ikke vil tigge dør man af sult
Alle de adspurgte havde desuden godt overblik over deres indtægter og udgifter, og fortalte, at organiseringen af dem primært sker inden for familien.

- Vi finder ingen tegn på organiserede kriminelle netværk, der manipulerer gadearbejdere til at rejse til Skandinavien og tager en del af folks indtægter, konkluderer rapporten.

Alligevel behandles rumænerne på gaden dårligt og mistænksomt. Det fortæller blandt andre bladsælgeren Constantin Dam, der tit bliver bedt om at fjerne sig, når han står foran butikker i Oslo.

- Der er ikke nogen organiseret kriminalitet. For mange er tiggeri det eneste, de har. Hvis man ikke vil tigge eller sælge blade, dør man af sult, siger han.

Forsker overrasket over resultaterne
Langt størstedelen af de adpurgte rumænere fortæller, at de har lånt penge til at rejse til Skandinavien, mens meget få har brugt menneskesmuglere.

- I Norge kommer de ofte i små grupper, gerne som familier. Vi var overraskede over, at det ikke var så store familienetværk som vi troede, siger Guri Tyldum, der er en af Fafo-forskerne bag rapporten.