Nyheder

Her er de mest ekstreme gæster på Bornholm

Det politiske folkemøde på Bornholm har i år besøg af fire medlemmer fra den yderste højrefløj i Europa. Den bedst kendte er nok den hollandske politiker Geert Wilders - men han får selskab af tre herrer, der alle er eksponenter for ekstrem nationalisme.

Den ene har terrordømte venner, den anden var for ekstrem til Front National i Frankrig, og de fleste af den tredje politikers venner sidder i fængsel.

De tre herrer er italieneren Roberto Fiore fra partiet Forza Nuova, franske Yvan Benedetti, der leder det partiet l'Œuvre française og endelig græske Georgios Epitideios fra partiet Gyldent Daggry.

Hollandske Geert Wilders - der står på Al Qaedas dødsliste - er inviteret af Trykkefrihedsselskabet. Han har bebudet en stærkt islamkritisk tale, som vil blive holdt lørdag efter eftermiddag i Allinge.

Tidligere på dagen har det nationalistiske Danskernes Parti et arrangement, hvor de tre øvrige udenlandske nationalister deltager. Det er meningen, at de skal deltage i en debat om, hvad der samler Europas nationalister - og hvordan de kan løse deres udfordringer i fællesskab.

Men hvem er de tre? - og hvad står de for?

1. Georgios Epitideios fra Gyldent Daggry

Det græske parti Gyldent Daggry har eksisteret siden 1980, og det har gennem årene eksisteret uden den store opbakning hos almindelige grækere. Men da krisen indtraf i 2008 med rekordstor arbejdsløshed og øget fattigdom fik grækerne øjnene op for partiet - og det er nu valgt ind med 17 medlemmer i Grækenlands parlament.

Gyldent Daggry er stærkt indvandrerkritisk og nationalistisk. Partiets medlemmer og sympatisører har ved flere tilfælde optrådt voldeligt, og en af lederne - parlamentsmedlemmet Ilias Panagiotaros - har beskrevet nazilederen Adolf Hitler som "en stor personlighed" og homoseksualitet som "en sygdom".

I øjeblikket er der gang i en retssag i Gærkenland mod 69 medlemmer af Gyldent Daggry. De er anklaget for at være med i en kriminel organisation og for ulovlig våbenbesiddelse. Støtter af partiet har blandt andet dræbt en antifascistisk rapper ved navn Pavlos Fyssas. Gyldent Daggry er ligeledes sat i forbindelse med drabet på en pakistansk indvandrer.

Det er partiets Europaparlamentsmedlem Georgios Epitideios der repræsenterer Gyldent Daggry på Bornholm. De græske vælgere pegede på ham sidste år som deres repræsentant i EU. Han er 62 år gammel, pensioneret officer fra den græske hær og gik blandt andet til valg på, at han ville smide alle illegale indvandrere ud af Grækenland. Hans politiske modstandere i Grækenland kalder ham for nynazist.

2. Yvan Benedetti fra l'Œuvre française

Den ultranationalistiske franske bevægelse L'Œuvre françaises (udtales løvre fransæse) ligger til højre for det fremadstormende parti Front National. Gruppen blev grundlagt i 1968 af den franske nazisympatisør Pierre Sidos, og den har stået for antisemitisme og fransk nationalisme lige siden. Pierre Sidos far samarbejdede med Nazisterne under Anden Verdenskrig og blev i 1946 henrettet for sit virke under krigen.

L'Œuvre françaises lå tidligere tæt på Front National - men efter Marine Le Pen overtog styringen i Front National har bevægelsen og partiet brudt med hinanden.

Den 49-årige Yvan Benedetti, der deltager i Folkemødet på Bornholm er leder af L'Œuvre françaises i dag. Han er tidligere medlem af Front National, men han blev smidt ud af partiet i 2011. 

Han har tidligere været direktør på avisen Jeune Nation. Avisen var den første til at blive retsforfulgt for homofobi efter at have ført en kampagne mod en pride-parade i Lyon.

På sin officielle Twitter-profil skriver Yvan Benedetti, at han er formand for en bevægelse, "der er blevet ulovliggjort af det socialistiske diktatur."

3. Roberto Fiore fra Forza Nuova

Partiet Forza Nouva blev grundlagt i 1997 af de to italienske nationalister Roberto Fiore og Massimo Morsello. Partiets frontfigur har gennem alle årene været den 56-årige Roberto Fiore, der blandt andet står bag et partiprogram, hvor modstand mod indvandrere og konservative katolske værdier er i højsædet.

Partiet ønsker at Italien skal ud af NATO og søge væk fra den del af verdenspolitikken der er domineret af USA. 

Roberto Fiore har stillet op ved flere valg gennem tiden - hans hidtil største triumf var, da han blev valgt til EU-parlamentet. Ved valget i 2004 stemte 399.073 italienere på ham. Han mistede siden posten i EU-parlamentet på grund af mangelnde opbakning fra vælgerne - og da han stillede op til underhuset i det italienske parlament i 2013 fik han 89.811 stemmer.

Han betegner sig selv som nyfascist og i 1980 måtte han flygte fra Italien i forbindelse med et terrorangreb mod togstationen i byen Bologna, hvor 85 mennesker blev dræbt. Han blev ikke dømt for medvirken til angrebet, men flere medlemmer af hans omngangskreds gjorde. Sidenhen blev han idømt ni års fængsel for undergravende virksomhed i Italien - og på grund af de italienske regler for forældelse kom han aldrig til at afsone dommen.

4. Geert Wilders fra Partij vor de Vriheid

Den hollandske politiker Geert Wilders er den altoverskyggende frontfigur i det hollandske frihedsparti. Partiet er nu det fjerdestørste i Hollands parlament, og en af de absolutte mærkesager er modstand mod Islam. 

Geert Wilders har blandt andet sammenlignet Koranen med Hitlers selvbiografi "Mein Kampf" og ønsker at standse immigration fra muslimske lande til Holland.

Terrororganisationen Al Qaeda har Geert Wilders på sin dødsliste - men det har ikke afskrækket Wilders. I april i år deltog han ved en antimuslimsk Pegida-demonstration i Dresden, hvor han blandt andet sagde "alle muslimer er ikke terrorister, men de fleste terrorister er muslimer".