Syge piger på lange ventelister på HPV-centre

Helt unge piger med voldsomme bivirkninger, som mistænkes at være udløst af HPV-vaccinen, bestormer de fem regionale centre, som fra den 1. juni skulle behandle dem.

Ventelisterne er allerede nu op til et år.

Centrene har nemlig slet ikke kapacitet eller specialister nok til at behandle de mange piger. Det fortæller fire ud af de fem centre, som metroxpress har talt med.

- Vi troede, der kom højst 50 patienter. Nu er vi oppe på mere end 140. Mange af dem har allerede ventet længe, og der kommer nye hver dag. Det er en dramatisk større opgave, vi har foran os, siger overlæge Ulrich Fredberg, Regionshospitalet Silkeborg.

Overlæge Jesper Mehlsen fra Synkopecenteret, Frederiksberg Hospital, har samme oplevelse:

- I dag har vi 250 på venteliste, og i morgen kommer der flere. Sidste år klarede vi at undersøge 100, så hvordan vi skal nå de mange nye, er et rigtigt godt spørgsmål.

Metroxpress har desuden været i kontakt med en række mødre til syge piger, som fortæller, at de har fået besked fra HPV-centrene om, at ventelisterne er på ni til 12 måneder i øjeblikket.

Formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner Ulla Astman (S) lovede ellers den 25. maj, at der ville komme styr på tingene.

Hun skriver til metroxpress i en mail, at hun ikke kan genkende, at der kan være 9-12 måneders ventetid, inden man kan komme til på afdelingen.

 - Flere af de fem afdelinger har fået mange visiterede patienter inden den 1. juni. Så der er ventetid på afdelingerne, erkender formanden.

Sundhedsstyrelsen har indtil videre modtaget 1.521 indberetninger om bivirkninger.