Nyheder

Kontanthjælp eller arbejde? - Så meget kommer der ind på kontoen

Debatten har været heftig på TV 2’s profil på Facebook, efter at vi mandag fortalte om kontanthjælpsmodtageren Jeanette Iversen fra Fredericia, der i gennemsnit har 19.605 kroner udbetalt om måneden medregnet diverse ydelser.

Regnestykket har fået en række danskere til at skrive til os, blandt andet sosu-assistenten Jannie Vesterbæk fra Bjerringbro med beskeden ’Så mange penge får jeg ikke.’

De to kvinder har ladet TV 2 fremlægge deres budgetter som et indlæg i debatten om, hvorvidt det kan betale sig at arbejde – et af valgkampens helt store temaer.

To økonomiske øjebliksbilleder

Vi skal understrege, at det kan være svært at sammenligne familiernes indkomster, fradrag og faste udgifter. Derfor vil vi gerne gøre opmærksom på, at de to kvinder blot er to øjebliksbilleder af enlige forsørgere, hvor den ene arbejder 30 timer om ugen, mens den anden har været på kontanthjælp i syv år.

Kontanthjælpsmodtageren hedder som sagt Jeanette Iversen og bor i Fredericia - hun er uddannet som klinikassistent, lider af social angst og har svært ved at holde fast i et job.

 Du kan høre, hvad hun synes om at være på kontanthjælp i videoen herunder:

Den anden person, der har sagt ja til at fremlægge sin økonomi er sosu-assistent. Hun hedder Jannie Vesterbæk, er 44 år, arbejder på deltid og bor i Bjerringbro.

Du kan høre, hvad hun synes om at have et lavtlønnet job herunder.

Begge kvinder har to børn og bor i en lejet lejlighed - og de har begge sagt ja til at offentliggøre deres budgetter som del i debatten om kontanthjælp og arbejde.

Kontanthjælpsmodtageren Jeanette Iversen har i gennemsnit 19.605 kroner i indtægter hver måned - mens sosuassistenten Jannie Vesterbæk har 16.519 kroner om måneden.

Du kan se deres budgetter her:

Jeanette Iversens indtægter:

Kontanthjælp: 10.744 kr.

Børnepenge fra faderen: 2.578 kr.

Børnepenge plus tilskud fra det offentlige: 3.193 kr.

Boligstøtte: 3.090 kr.

Indtægter i alt efter skat: 19.605 kr.

Jannie Vesterbæks indtægter:

Løn (februar): 12.845 kroner

Børnepenge plus tilskud fra det offentlige:  2.074 kr. md.

Boligstøtte 1.600 kroner

Indtægt i alt efter skat: 16.519 kr. 

Som nævnt er der forskelle på de to familier - børnene har forskellig alder. Jeanette Iversens børn er 8 og 15 år gamle, mens Jannie Vesterbæks børn er 5 og 8 år gamle.

Mens Jeanette Iversen har forældremyndigheden over begge børn, har Jannie Vesterbæk kun forældremyndigheden over det ene barn. Det betyder, at Jeanette Iversen får penge fra børnenes far. Vi har valgt at lade det beløb tælle med i Jeanette Iversens indtægter.

Hos sosuassistenten Jannie Vesterbæk er der større udgifter til daginstitutioner end hos kontanthjælpsmodtageren Jeanette Iversen. Jannie Vesterbæks børn er nemlig  yngre og har brug for pasning, mens hun er på job. De udgifter er ikke talt med i opgørelsen - selv om de betyder noget for hendes rådighedsbeløb hver måned. 

Desuden kan Jannie Vesterbæks løn variere en smule - hvis hun for eksempel tager mange aften og nattevagter er hendes indkomst højere på grund af de tillæg der følger med.

Du kan komme med på besøg hjemme hos Jeanette Iversen i videoen herunder:

Du kan komme med på besøg hjemme hos Jannie Vesterbæk i videoen herunder: