Nyheder

Johanne Schmidt-Nielsen om hærværk: Ikke til at holde ud

Flere gravsten er blevet væltet og ødelagt af ukendte gerningsmænd på Den Muslimske Gravplads i Brøndby.

- Der er væltet cirka 50 gravsten. Nogle er flækket, men det kan være gamle skader, siger vagtchef Kim Madsen fra Københavns Vestegns Politi til TV 2.

Politiet blev alarmeret sent fredag aften, og i løbet af natten har betjente afsøgt området med hunde. Der er ingen overvågning på stedet, så politiet står uden spor i sagen.

Sørgeligt og uetisk

- Vi har ingenting fundet, siger vagtchefen, som umiddelbart vurderer, at der er tale om drengestreger:

- Vi betragter det ikke som noget, der er rettet mod det muslimske miljø eller er politisk motiveret. Men det er sørgeligt og uetisk.

Efterforskningen tyder ifølge vagtchefen på, at nogle personer er gået ind på begravelsespladsen og væltet stenene tilfældigt. Intet indikerer, at gerningsmændene ville sende et signal med hærværket, lyder det. 

- Flere gange om året har vi hærværk på kirkegårde, siger vagtchef Kim Madsen.

Politiet kan dog ikke udelukke, at der ligger et politisk motiv bag hærværket. Efterforskningen fortsætter, og samtidig har man sendt ekstra patruljer til området omkring gravpladsen.

Politikere: Respektløst og hadefuldt

Den ødelagte gravplads har udløst reaktioner fra flere politikere og skabt røre på de sociale medier. De Radikales Zenia Stampe har blandt andet lavet en opdatering med overskriften "I dag er vi alle danske muslimer".

Hun er ikke i tvivl om, hvem hærværket er rettet mod:

- Danske muslimer har længe oplevet islamofobien som en konkret og allestedsnærværende realitet, mens den af det øvrige samfund er blevet ignoreret og bagatelliseret. Det er på tide, at vi erkender, at islamofobien har slået rod i Danmark. Det er på tide, at vi erkender, at der findes miljøer, der målrettet arbejder på at puste til islamofobien. Det er på tide, at vi tager ansvaret på os for at stoppe denne udvikling, skriver Zenia Stampe blandt andet.

Også Enhedslisten tager skarpt afstand fra angrebet på begravelsespladsen i Brøndby.

- Angrebet på den muslimske gravplads kan ikke fordømmes nok. Det er så respektløst og hadefuldt, at det ikke er til at holde ud. Uanset om det er kristne, jødiske eller muslimske grave der raseres, så er det fuldstændig uacceptabelt, siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Drengestreger eller ej?

Zenia Stampe er ligesom flere Facebook-brugere fortørnet over, at politiet har brugt formuleringen "drengestreger". Her er et par af reaktionerne:

- Drengestreger? Det er kolde og respektløse fjolser, der gør sådan noget! Føj!!

- Det er sgu ikke drengestreger det der! Det er grov hærværk og mangel på respekt!

Deltag i debatten på Facebook: