Nyheder

H.C. Andersens grav skændet FØR hærværk mod muslimsk gravplads

Besøgende på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København opdagede lørdag aften, at der var blevet begået hærværk imod digteren H.C. Andersens grav.

De anmeldte hærværket til politiet klokken 20.40, fortæller vagtchef Henrik Brix ved Københavns Politi til TV 2.

- Der er med en sølvfarvet tusch skrevet 'Fuck Danmark' og så tallet '69', siger han.

Også hærværk mod muslimsk gravplads

Tidligere lørdag blev der konstateret hærværk mod flere grave på den muslimske kirkegård i Brøndby, og politiet tager sagerne meget alvorligt.

- Det er desværre kommet op i tiden med hærværk mod gravpladser, og det er noget vi efterforsker. Vi er ude på kirkegården og forsøger at sikre eventuelle spor. Og så opfordrer vi alle, der kan have set noget til at kontakte os på telefon 1-1-4, siger vagtchefen.

Henrik Brix fortæller, at tallet 69 tidligere har været brugt i forbindelse med ungdomshuset, der lå på Jagtvej 69, men han vil ikke spekulere i, hvad det henviser til i dette tilfælde.

Ingen sammenhæng

Københavns Politi understreger søndag over for TV 2, at hærværket mod H.C. Andersens gravsted er sket før lørdag - sandsynligvis midt på ugen. Derfor mener politiet ikke, at der er en sammenhæng mellem de to episoder.

- Man kan ikke umiddelbart lave en kobling mellem det her og så det, som skete ude i Brøndby, siger vagtchef Henrik Stormer til TV 2 søndag morgen.

Efter gravskænderiet i Brøndby er det blevet debatteret heftigt på de sociale medier, om hvorvidt der var tale om drengestrenger eller decideret hadkriminalitet målrettet herboende muslimer i Danmark. 

- Det her er min søn på bare 19 år, siger Talal El-Hajj og peger ned på mindeskiltet med sønnens navn og billede. En stor sprække deler skiltet i to.Han kalder det for noget svineri.

En pårørende som TV 2 fortæller her, at han er overbevist om, at der ikke er tale om drengestreger.

De Radikales Zenia Stampe er dog ikke i tvivl om, at nattens hærværk er en hadforbrydelse rettet mod muslimer. I et interview med TV 2 fortæller hun, at gravpladsen ikke er et sted, hvor man ’tilfældigvis kommer forbi’.

- Gravpladsen ligger langt fra alting. Man skal køre langt ud for enden af en helt ny vej, og man passerer en kristen kirkegård på vejen. Der står et stort skilt, ’muslimsk gravplads’. Det er da umuligt i udgangspunktet at afvise, at der er tale om en hadforbrydelse, der målrettet er udført mod det muslimske miljø i Danmark?, siger hun til TV 2 og uddyber:

- Gravskænderi er i sig selv meget alvorligt, men når det så også er en hadforbrydelse – altså en forbrydelse begået mod en gruppe, på grund af denne gruppes religiøsitet – så er det jo ekstra alvorligt. Og derfor synes jeg at ’drengestreger’ er et alt for mildt ord at bruge. De bagatelliserer det, der er sket.