Syv ting du mister ved at hente gratis Windows 10

Det nye styresystem, Windows 10, kommer på markedet 29. juli.

Det nye styresystem, Windows 10, kommer på markedet 29. juli. Fra denne dato vil man gratis kunne hente og opgradere, hvis man har en version af Windows 7, 8 eller 8.1.

Men inden man henter Windows 10, er det værd at være opmærksom på både fordele og ulemper. For der er nemlig også ting, man må undvære, hvis man vil have det nyeste med det samme.

Det er især Windows 7-brugere, der vil opleve, at flere af deres værktøjer forsvinder.

TV 2 har samlet en liste med syv ting, som du enten må undvære eller finde alternativer til, hvis du vælger at opdatere 29. juni. Nogle ting kommer senere, mens andre helt forsvinder.

1. Kontrol over opdateringer
Som Windows Home-bruger har du ikke længere mulighed for at vælge, om du vil installere de seneste systemopdateringer. De bliver installeret automatisk, så snart styresystemet opdager, der er tilgængelige opdateringer. Hvis du køber Pro eller Enterprise, kan du stadig selv vælge, om du vil opdatere.

2. Media Center forsvinder
Det er tid til at se sig om efter et alternativ til Windows Media Player og resten af mediecenteret - hvis du stadig bruger det. Når du opdaterer fra enten Windows 7, 8 eller 8.1 forsvinder programmet ganske enkelt fra din computer. Der findes adskillige alternativer til Media Player. Ser du film, er er et af de mest populære programmer på markedet 'VLC Media Player'. Programmet er om muligt endnu lettere at gå til en Windows Media Player.

3. Dvd'er kræver ekstra software
Med Windows 10 kan du ikke længere uden videre sætte en dvd i maskinen og afspille den. Sammen med mediecenteret er muligheden for at afspille dvd'er nemlig forsvundet. Derfor skal du en afspiller installeret. Microsoft fortæller, at de senere vil komme med en afspiller til Windows 10.

4. Desktop Gadgets
Kommer du fra Windows 7, og bruger du dine 'desktop gadgets' som ur, kalender, ydeevne og en lang række andre værktøjer, må du i Windows 10 vænne dig til alternativer. 8'eren er allerede gået væk fra gadgets, og opdaterer du til 10, følger de heller ikke med. I stedet skal du nu bruge Windows apps, som ifølge Microsoft selv er både bedre og mere sikkert.

5. Hjerterfri forsvinder!
Både 7-kabale, Minestryger og Hjerterfri er væk i Windows 10, men der er håb for de spillelystne endnu. 7-kabale og Minestryger kommer i nye versioner som apps til Windows 10. Der er endnu ikke forlydender om Hjerterfri, så her må man ud i 3. parts-software, hvis man gerne vil spille.

6. USB-floppy
Har du for vane at bruge USB-floppydisks, vil de stoppe med at virke med Windows 10. Det skulle dog være nok at opdatere eller installere nye drivere.

7. OneDrive
Bruger du Windows Live Essentials forsvinder OneDrive - og bliver erstattet af OneDrive. Forskellen ligger i, at erstatningen er inbox-versionen, som kobler din mail sammen med dit data-lager.

Ud over de syv ting, der forsvinder i Windows 10, kommer vi i Danmark til at undvære et interessant stykke software en tid endnu. Microsofts konkurrent til Apple's Siri, den personlige assistent 'Cortana', kommer ud i USA, Storbritannien, Kina, Frankrig, Italien, Tyskland og Spanien. Og altså ikke i Danmark.

Kilder: Windows Central og The Verge.