Yahya Hassan klager over anholdelse: Det var ulovligt

16x9
Yahya Hassan Foto: Scanpix

Via sin advokat Claus Bonnez klager Yahya Hassan, digter og folketingskandidat for Nationalpartiet, nu til den s√¶rlige Politiklagemyndighed over den anholdelse natten til s√łndag, som Yahya Hassan blev udsat for efter et v√¶rtshusbes√łg p√• Under Masken i det indre Aarhus.

- Vi mener, der er tale om en ulovlig politiforretning. Min klient oplyste alt hvad han skulle til politiet, man beslaglagde uberettiget en mobiltelefon, som han filmede episoden med, og anholdelsen var alt for hårdhændet, min klient har oplyst at han blev lagt i håndjern, siger Claus Bonnez til TV 2.

Den eneste sigtelse, der if√łlge Claus Bonnez er rejst mod Yahya Hassan, er en sigtelse for overtr√¶delse af restaurationsloven - i forbindelse med en √łl, han fik serveret p√• v√¶rtshuset Under Masken nogle timer inden anholdelsen.

- I den forbindelse vil vi have sikret materiale fra videovervågningen på værtshuset Under Masken, siger Claus Bonnez.

Yahya Hassan siger til TV 2, at episoden startede, da han ankom til værtshuset Under Masken.

- Jeg kommer ret sent, mellem √©t og to om natten. Jeg n√•r at bestille en √łl, som jeg betaler for, men lige pludselig var min √łl v√¶k. Og da jeg sp√łrger hvorfor, siger de, de skal til at lukke. Jeg beder om at f√• min √łl i et plastikkrus, men det kan √•benbart ikke lade sig g√łre, siger Yahya Hassan.

En politipatrulje kommer til stedet og beder om hans navn og CPR-nummer, forklarer han.

- Jeg giver dem min navn og mit CPR-nummer. Men s√• sp√łrger de om min adresse, og den er hemmelig, for det har Politiets Efterretningstjeneste (PET) bestemt. Teknisk set er jeg hjeml√łs, og det er ret besv√¶rligt. jeg kender ikke min officielle adresse, og jeg har ingen fast bop√¶l - jeg pendler mellem flere adresser. Men jeg fort√¶ller politifolkene det, jeg kan fort√¶lle dem, siger Yahya Hassan.

Han fortæller, at han forlader stedet efter at have oplyst det, han skulle.

- Jeg har frabedt mig politibeskyttelse, jeg vil ikke have politiet rendende i r√łven. Og i og med, jeg havde fortalt politiet det, jeg kunne og skulle, forbeholdt jeg mig retten til at forlade stedet, siger Yahya Hassan.

Men senere på natten blev han omringet og overfaldet af en gruppe unge.

- Jeg blev omringet af en gruppe unge og overfaldet, men forbipasserende i byen kom mig til undsætning. I den forbindelse tabte jeg min hat, fortæller Yahya Hassan.

Mens han ledte efter sin hat st√łdte han p√• politiet igen ved Store Torv i det indre Aarhus.

- Der kommer to politipatruljer, fire politifolk i alt, og de giver mig h√•ndjern p√•, og det var meget voldsomt. Jeg tager min mobiltelefon op for at dokumentere episoden, men min mobiltelefon bliver uberettiget konfiskeret. De vred mine arme om til smertegr√¶nsen og behandlede mig i det hele taget meget h√•rdt mens jeg var i deres varet√¶gt. Jeg f√łlte, jeg gik fra et overfald til et andet, siger Yahya Hassan.

Han bliver k√łrt p√• politistationen, men efter en halv time eller tre kvarters tid bliver han l√łsladt igen  - den mobiltelefon, som politifolkene havde beslaglagt, f√•r han igen, da han bliver l√łsladt.

- Der var ingen grund til, de skulle anholde mig, siger Yahya Hassan.

√ėstjyllands Politi vil overfor TV 2 kun bekr√¶fte, at Yahya Hassan har v√¶ret anholdt natten til s√łndag, vicepolitiinspekt√łr Steen S√łrensen siger, at politiet "ingen kommentarer" har til om der er rejst en sigtelse mod Yahya Hassan og i givet fald hvilken. √ėstjyllands Politi har heller ingen kommentarer til Yahya Hassans forklaring om, at han sagde til politifolkene han efter √łnske fra PET har hemmelig adresse.