Nyheder

Første dansker i rummet: Vild udsigt fra kontoret

Se billeder fra rumstationen ovenfor. 

Der er ikke mange, der kan trumfe piloter, bjergbestigere og beboere i toppen af den 828 meter høje rekordskyskraber, Burj Khalifa i Dubai, når det kommer til ekstrem udsigt højt over landjorden.

Men det kan den danske astronaut Andreas Mogensen, der bliver første dansker i rummet, når han til september skal udstationeres på Den Internationale Rumstation ISS i 400 kilometers højde. Og han ser frem til at kigge ned på moder jord, når han flyver forbi i rumstationen, der kan nå hele vejen rundt om kloden på bare 90 minutter, skriver videnskab.dk.  

- Til at begynde med vil jeg bare sidde og kigge ned og se, hvad der kommer forbi. Der er så mange virkelig unikke, fantastiske ting at se, siger Andreas Mogensen.

Vil spejde efter bjergkæder og stillehavsøer

Og oplevelsen er som bekendt heller ikke alle og enhver forundt. Det er et snævert nåleøje, når Den Europæiske Rumfartsorganisation (ESA) søger nye astronauter, og det er kun lykkedes én eneste dansker at komme igennem. Og han skal altså snart tilbringe 10 dage ombord på ISS.

- Det er selvfølgelig noget, jeg glæder mig rigtig meget til. Alle astronauter, der har været i rummet, fortæller om det indtryk, de får ved at se Jorden. Jeg glæder mig især til at se den tynde blå atmosfære, som faktisk er den eneste beskyttelse af livet på Jorden – uden den ville vi ligne en kold, tør, død planet, fortæller Andreas Mogensen videre.

Andreas Mogensen glæder sig til at spejde efter bjergkæder, ørkener og stillehavsøer.

Billeder af kæmpelyn

Om han får øje på sit hjemland er dog tvivlsomt, for det er et sjældent syn fra rumstationen.

- Danmark ligger på en breddegrad, der ligger lige nord for det øverste punkt i rumstationens kredsløb. Derfor er det kun en enkelt gang imellem, at rumstationen passerer op over Danmark. Det er også derfor, du ser langt flere billeder af lande, der befinder sig tættere på ækvator, for dem flyver man over næsten hele tiden, forklarer Andreas Mogensen.

Det er dog ikke bare for at nyde udsigten fra rumstationens såkaldte Copula-modul med syv vinduer, at Andreas Mogensen er sendt på himmelfart. En af hans opgaver på missionen er nemlig at tage billeder af kæmpelyn i forbindelse med det danske forskningsprojekt ASIM ved DTU Space.

Foto: Astronaut Andreas Mogensen, som bliver den første dansker i rummet til september.