Nyheder

Det må du, når du er syg fra arbejde - og det må du IKKE

arkivfoto Scanpix

Hvad må man, når man har meldt sig syg på arbejdet? Det spørgsmål kan splitte den ansatte og arbejdsgiveren i en grad, der kan få konsekvenser. Det oplever Lars Brobak, der er faglig chef i Det Faglige Hus, ifølge Søndagsavisen.

- Vi har mange sager om folk, der bliver bortvist fra arbejdspladsen, fordi arbejdsgiveren har set dem gå rundt i byen, mens de er sygemeldt, eller fordi de lægger billeder på Facebook. Du skal ikke nødvendigvis blive i sengen, når du har meldt dig syg, men du skal træde varsomt, for det kan give problemer, hvis din arbejdsgiver ikke tror på, at du er syg, siger han.

Lars Brobak siger til Søndagsavisen, at det er i orden at hente børn, gå på apoteket og købe dagligvarer - altså ting, der er nødvendige for at få hverdagen til at hænge sammen.

At shoppe sko og smykker er ikke nødvendigt, for behovet for disse ting kan udsættes, til man bliver rask.

Cafébesøg, strandture og biograffilm duer heller ikke, hvis man er sygemeldt med maveinfluenza, vurderer Lars Brobak.

Har man en psykisk sygdom, er det dog en anden sag.

- Mange fysiske sygdomme vil kræve, at du ligger i sengen, mens det kan have en helbredende effekt på psykisk sygdom at lave rare ting uden for huset. Det vigtige er, at du ikke foretager dig noget, der forværrer sygdommen eller hindrer helbredelse. For så kan det føre til flere sygedage og dermed en udgift for arbejdsgiveren, siger Lars Brobak.