Maltrakterede nazi-skatte fundet efter undercover-aktion

To hestestatuer i bronze og naturtro størrelse, som tilhørte Hitler, blev onsdag fundet efter at have været forsvundet i årtier.

To hestestatuer i bronze og naturtro størrelse, som tilhørte Hitler, blev onsdag fundet efter at have været forsvundet i årtier. Otte personer i alderen 64-79 år bliver efterforsket for at være en del af en kunstring på det sorte marked. Det skriver thelocal.de.

Statuerne stod foran Hitlers rigskancelli i Berlin, men blev taget af den sovjetiske hær, da nazisterne tabte anden verdenskrig i 1945. I 1950'erne er de blevet set i den østtyske by Eberswalde, men forsvandt igen. Man er længe gået ud fra, at de var blevet smeltet om.

Men ifølge det hollandske medie nltimes.nl fik en kunsthistoriker i december nys om, at en kunsthandler havde to hestestatuer til salg for otte millioner euro - knap 60 millioner kroner. Han og to kolleger gik undercover og mødtes flere gange med kunsthandleren for at finde ud af, om det var den ægte vare.

De to statuer er medtaget af blandt andet skudhuller, men var allligevel til salg på det sorte marked for otte millioner euro.
De to statuer er medtaget af blandt andet skudhuller, men var allligevel til salg på det sorte marked for otte millioner euro. Foto: Scanpix

Og onsdag slog tysk politi så til mod 10 adresser i blandt andet Berlin, Slesvig-Holsten og Nordrhein-Westfalen, og hestene blev fundet i byen Bad Dürkheim. De har dog set bedre dage; De er fyldt med skudhuller, har en overgang været malet guldfarvet, og deres haler har været knækket af og sat på igen på uprofessionel vis.

Også flere andre nazi-skatte blev fundet, blandt andet et ti meter højt granitrelief, som skulle have været udstillet i rigskancelliet, men som ikke nåede at blive sat op før krigens slutning.

Ifølge nltimes.nl er flere af de anholdte efterkommere af SS-medlemmer.

Hestene tilhører formelt den tyske stat, men efterkommere af skulptøren Josef Thorak har også mulighed for at gøre krav på dem.