Nyheder

Top 20: Her handler danskerne mest på nettet

Danskerne er vilde med at sidde bag tasterne og købe varer på nettet. 

I 2010 brugte danskerne i alt 40 milliarder kroner på køb af varer i både danske og udenlandske netbutikker. I 2015 forventer man, at beløbet vil blive mere end fordoblet med et forventet salg på 90 milliarder kroner. Det viser nye tal fra Foreningen for Dansk Internethandel.

Ser man på de fem butikker, som flest danskere handler i, så er tre af netbutikkerne udenlandske. 14.844 personer er blevet spurgt "Hvor handlede du sidst på nettet?". Det resulterede i følgende top fem i 2014: Amazon, Saxo Boghandel, Zalando.dk, Elgiganten og Ebay.

I 2013 var top tre Saxo.com, Amazon og Elgiganten.Begge år har to virksomheder, der sælger e-bøger altså ligget i top tre.

Ifølge Henrik Theil, kommunikationschef i FDIH, så vidner netop salget af e-bøger om, at de danske hjem indeholder meget elektronisk udstyr. 

- Den udbredelse vi har af IT og gadgets i en almindelig dansk familie er kæmpe stor. Derfor bliver der købt mange e-bøger til danske hjem, siger han til TV 2. 

Du kan se hele listen over de 20 butikker som danskerne handler mest i herunder. Det er værd at bemærke, at top 10 af butikkerne sidder på en væsentlig del af det samlede marked, nemlig 16,4 % af det samlede antal handler.

Danmark er det tredjemest købende land i verden

Danskerne er blandt dem i verden, der køber flest varer online. Det er kun Storbritannien, der ligger på førstepladsen, og Sydkorea, der ligger på en andenplads, der overgår Danmark.

- Ser man på danskernes rådighedsbeløb og holder det op mod, hvor meget de handler for på nettet, så ligger Danmark på en klar tredjeplads, siger Henrik Theil.

Ifølge FDIH's undersøgelse er langt de fleste køb planlagte. Mere end to ud af tre køb på nettet er planlagte. 

Særlig handel af rejser og oplevelser på nettet 

Rejser og kulturoplevelser er nogle af de hyppigst købte varer på nettet. Elektronik- og hvidevarer samt fritids- og sportsudstyr er også blandt de varer, der oftest bliver købt på nettet. 

Helt i bund finder man dagligvarer, drikke og mad. Hvisdu kigger på bjælken herunder, kan du se, hvilke varer danskerne oftest køber på nettet. 14.844 personer er blevet spurgt "Hvor handlede du sidst på nettet?".

Nethandlen stiger - især salget i de udenlandske netbutikker

I 2010 handlede danskerne for 32 milliarder i danske webshops og otte milliarder i udenlandske webshops. De sidste fem år er antallet af kroner spenderet på internettet steget stødt. I 2015 forventer FDIH, hvis undersøgelse er baseret på foreningens e-handelsanalyse, at der vil blive lagt 58 milliarder kroner i danske netbutikker og 32 milliarder kroner i udenlandske netbutikker.

Henrik Hyltoft, markedsdirektør for detailhandel i Dansk Erhverv mener, at det er manglerne i de danske fysiske butikker, der gør, at flere vælger at handle på internettet.

- Folk går efter det store udvalg af varer, som de i høj grad kan finde på nettet, siger Henrik Hyltoft til TV 2.

Du kan se udviklingen i danskernes forbrug i nedenstående grafik.