Lisbeth Zornig: Misbrugssager kan ligge gemt i arkiverne

Kommunerne bør kigge tilbage i arkiverne efter gamle sager og overveje, om der er familier, de skal vise ekstra opmærksomhed.

Sådan lyder det fra formand for Social Innovations Forum, Lisbeth Zornig Andersen, efter det er kommet frem, at der skulle være sket yderligere et seksuelt overgreb i sagen om en mor og en stedfar, som er tiltalt for at have sexmisbrugt morens i dag 10-årige datter i løbet af 2014.

Morens ældste datter fortæller nemlig, at moren også skulle have begået overgreb på den næstældste datter tilbage i 2000-2002. Overgrebet på dén datter har Ærø Kommune nu erkendt, at de for 15 år siden blev gjort opmærksom på.

Men de meldte det ikke til politiet og videregav heller ikke oplysningerne til Frederikshavn Kommune, da moren flyttede derop med den nu 10-årige datter.

- Hvis jeg var kommunen og blev opmærksom på den her sag, ville jeg gå hjem og overveje, om jeg ikke ville have Socialstyrelsen eller et konsulentfirma til at granske mine sager og se på, om der er nogle sager, der ligger og pludselig kan eksplodere, siger Lisbeth Zornig Andersen.

Samme sag kan ske igen

I dag er der mulighed for, at flere sager dukker frem, hvor børn lider omsorgssvigt, uden der er blevet gjort opmærksom på det.

Det mener Lisbeth Zornig Andersen på trods af, at en overgrebspakke blev lavet tilbage i 2013, der netop skal beskytte børn og unge mod overgreb.

- Tilbage har vi familier, som har fået børn for 10 år siden, og som har fået nye børn og børn før overgrebspakken i 2013 og efter, siger hun.

Ifølge Lisbeth Zornig Andersen var det ikke nok at lave en overgrebspakke.

- Jeg kan ikke forstå, at da vi lavede overgrebspakken, at hverken Socialstyrelsen og deres task force eller KL ikke har gransket samtlige 98 kommuner og deres sager, siger hun.