Kort: Tjek normeringerne i din kommune

16x9
Regeringen vil ikke lave minimumsnormeringer, slår den torsdag fast. Nederst kan du tjekke, hvordan normeringerne er i netop din kommune. Foto: Scanpix/TV 2

Selv om flere partier og pædagogernes fagforening BUPL har krævet minimumsnormeringer for landets børnehave- og vuggestuebørn, så kommer det ikke til

Selv om flere partier og pædagogernes fagforening BUPL har krævet minimumsnormeringer for landets børnehave- og vuggestuebørn, så kommer det ikke til at ske. Det slog regeringen fast, da de tidligere torsdag præsenterede deres børnepakke "En god start på livet for alle børn". .

I dag er der cirka 10 procent flere per børn per pædagogisk personale end i 2009, og det vil kræve omkring 4400 pædagoger og medhjælpere at bringe normeringen tilbage hertil, vurderer BUPL.

Regeringen har i børnepakken derfor afsat 1,25 milliarder til netop ekstra personale, men flere pædagoger frygter, at det ikke slet ikke giver samme resultat, som hvis man lavede minimumsnormeringer for alle landets kommuner.

Det er nemlig sådan, at der er store forskelle på, hvor mange pædagoger og medhjælpere, der er per børn i de enkelte kommuner, viser en opgørelse fra KORA, der i 2012 kortlagde normeringene i alle landets kommuner.

Her kan man blandt andet se, at de dårligste normeringer findes i Jammerbugt Kommune, hvor der er én medarbejder til 4,52 børn i alderen 0-2, mens der var én medarbejder til 7,93 børn i alderen tre til fem år.

Derimod ser det langt bedre ud i blandt andet Aalborg, hvor der kun er 3,34 vuggestuebørn per medarbejder og 5,86 børnehavebørn per medarbejder.

I kortet herunder kan du klikke rundt mellem kommunerne og dermed se, hvordan normeringerne er i din kommune:

I kortet ovenfor mangler enkelte kommuner, og det skyldes, at der er fejl i kommunernes data. Du kan alligevel tjekke de kommuner ud her neden for - med det forbehold, at data-materialet er usikkert. Du kan læse meget mere om KORAs undersøgelse og rapport her.

Du kan samtidig se landsgennemsnittet for de seneste år her:

 

Fakta om børnepakken

Torsdag præsenterede regeringen sin længe ventede børnepakke "En god start på livet for alle børn". 

Regeringen afsætter i perioden 2016-2019 i alt 2,5 milliarder kroner til et samlet løft af dagtilbudsområdet. 

Hovedelementerne i børnepakken er blandt andet:

* Midler til mere pædagogisk personale og et løft af kompetencerne
* Styrket kvalitet for de 0-2-årige
* Bedre trivsel for alle børn
* Bedre læring og sammenhæng til skolen
* Sprogvurdering af 3-årige børn i dagtilbud. Udvidelse af målgruppen for obligatorisk 30 timers dagtilbud.
* Styrket sammenhæng mellem dagtilbud, fritidstilbud og skole. 

Kilde: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

 

Sådan er normeringerne

* Der er i dag cirka 10 procent flere børn per pædagogisk personale end i 2009.

* Der mangler 4400 pædagoger og medhjælpere, hvis normeringen i dag skulle svare til niveauet i 2009.

* Udviklingen har betydet, at der per fuldtidsansat i dag i gennemsnit er 3,5 børn i aldersgruppen 0-2 år og 6,7 børn i aldersgruppen 3-5 år.

* 58 procent af de ansatte har en pædagoguddannelse.

Kilde: BUPL