Radio - det skal høres i biografen

Se Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY Ligesom vi i stigende grad ser tv via nettet - streamer vi også radioprogrammer, som aldrig før.

Se Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY

Ligesom vi i stigende grad ser tv via nettet - streamer vi også radioprogrammer, som aldrig før. Ja, det eru så populært så hundredevis af danskere strømmer i biografen for at lytte til podcasts.

Via Podcasts hører vi radioprogrammer forskudt på vores smartphones, tablets og computere. Herhjemme er det især DR og Radio24syv, der står for podcast-udbuddet, men mange andre tilbyder podcast. Især i USA har radiofolket succes med podcast-formatet. Den amerikanske serie Serial, om opklaringen af en mordgåde, har været med til at give podcasting et gennembrud.

Det samme gør sig gældende for dokumentarserien This American Life, som millioner af lyttere hver uge downloader. Det ved Jonathan Goldstein alt om. Han er amerikansk radioskaber, har været med til at gøre This American Life til en succes, og nu laver han så sig egen podcast, Wiretap.

- Man kæmper om lytternes opmærksomhed, så det skal lyde som en samtale, og så skal det være sjovt. Jeg forsøger at tilføre vittigheder til mine fortællinger, siger Jonathan Goldstein til Kulturen på NEWS

Danmark elsker podcasts
Faktisk er Danmark det land, hvor der ikke tales engelsk, hvor de amerikanske podcasts er mest populære. Herhjemme er det især den yngre del af befolkningen, som har taget podcastmediet til sig.

45 procent af de 15-30 årige danskere hører forskudt radio - som fx podcast - hver måned. Det viser helt nye tal fra DRs medieforskning.

Og blandt hele befolkningen er cirka hver tredje dansker, der hører podcast. Alene Radio 24syv havde i oktober sidste år over 1.1 million downloads af deres podcast. Det var dengang en fordobling på bare et år.

Radiobiografen er seneste eksempel på, hvor populær podcasten er. Billetterne til arrangementet blev revet væk, og sådan har det været de seneste mange gange, radiobiografen har afspillet radio i biografen i total mørke.

Her er fem podcast, som du med fordel kan begynde med:

Serial

Serial satte helt ny standarder inden for podcast, og er foreløbig den mest populære podcast nogensinde. Over 12 afsnit følger man journalist Sarah Koenigs forsøg på at opklare et 16 år gammelt mord på high-school eleven Hae Min Lee. Dengang blev ekskæresten Adnan Syed dømt for mordet, men Serial stiller spørgsmålstegn ved, om det nu også var den rette mand, der blev dømt for mordet tilbage i 1999. 

Third Ear

Third Ear er en dansk podcast, der mestrer alt fra syrede spøgelseshistorier, historier om fortidens synder og stramt fortalte kriminalhistorier. Man kan passende lægge ud med Guldhornene, Rieper-Holm-sagen og I Et Forhold Med…  (i den rækkefølge)

This American Life

This American Life har fortalt fremragende og vedkommende historier siden 1995. Det betyder også, at der  ligger et enormt arkiv af god radio her. TAL tager hver uge et nyt tema op - det kan være alt fra en kritisk behandling af finanskrisen til historier om, hvordan det er at være det mellemste barn i en søskendeflok. Vi anbefaler Coops See It Differently part 1 og 2, og klassikeren Break-Up fra 2007. 

Love+Radio

Love+Radio tager lytteren med helt ind i det private - historierne kredser ofte om det intime, hemmeligheder og forbrydelser. Begynd evt. med  Choir Boy og I, Sitting Beside Me.   

WireTap 

WireTap tager banale hverdagsbetragtninger og bringer dem ud i det absurde. Podcasten er ofte båret frem af små tragikomiske samtaler om pinlige episoder og angst.  

Vi anbefaler What’s The Use? og The Dating Game.

Hvad er Kulturen på NEWS?

Kulturen på NEWS er et program på TV 2 NEWS, der sendes hver torsdag klokken 18.10
I Kulturen på NEWS tages kulturen seriøst. Meninger brydes, kulturkampe udkæmpes og følelser foldes ud, når kunstnere og politikere, kunstmæcener og kulturkøbmænd, forskere og debattører mødes i TV 2 NEWS' kulturnyhedsmagasin.

Programmet vandt Årets Aktualitetsprogram 2012. 
Nomineret til ArtBeat-prisen 2013 og Årets Aktualitetsprogram 2013.

Se Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY