Nyheder

H.C. Andersen-eventyr dukker op på Knuthenborg

En stor oprydning på Knuthenborg Gods har ført et bemærkelsesværdigt fund med sig. Et hidtil ukendt H.C. Andersen-manuskript er nemlig dukket op, skriver TV Øst

Selve eventyret er kendt og hedder ”Psyken”, men manuskript er det originale med forfatterens rettelser. Det har eksperter konkluderet onsdag.

- Fundet af et sådant manuskript er interessant, fordi det indeholder rettelser, som H.C. Andersen har foretaget frem mod den endelige version, siger professor Jacob Bøggild fra H.C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet til TV 2 og fortsætter: 

- Dette giver et indblik i hans kunstneriske arbejdsproces og en klarere ide om, hvad det er for et kunstnerisk udtryk, han arbejder sig frem imod. Man kan sige, at man får en adgang til forfatterens værksted, man ellers ikke ville have.

Det er uvist, hvordan manuskriptet er havnet på Knuthenborg Gods. Man har ikke tidligere kunnet fastslå, hvorvidt H.C. Andersen har boet på Knuthenborg på Lolland i perioder, som han gjorde på mange andre af landets godser og herregårde. Det skal nu undersøges nærmere.

Eventyret 'Psyken' er nummer 155 i H.C. Andersen-centrets værkregister og blev offentliggjort for første gang 25. november 1861.

Manuskriptet er fundet blandt familien Knuths ejendele, og det forventes at forblive som sådan, med mindre familien vælger at overdrage det til et museum, vurderer Jacob Bøggild. 

H.C. Andersen

H.C. Andersen, Hans Christian Andersen (1805-1875), var allerede i sin egen tid anerkendt som en af de mest originale forfattere i 1800-tallets europæiske litteratur.

H.C. Andersen er oversat til ca. 125 sprog, og der kommer stadig nye optryk, bearbejdelser, dramatiseringer og filmatiseringer af hans eventyr i alle verdensdele.

I hans egen tid læstes hans romaner, rejseskildringer, digte, eventyr og selvbiografi fra Rusland i øst til Amerika i vest. Senere kom hans verdensberømmelse alene til at hvile på 10-20 børneeventyr ud af i alt 156 eventyr og historier (for både børn og voksne).

I udlandet er Østeuropa, Kina og Japan sammen med USA i dag hjemstederne for den stærkeste Andersen-interesse.

Nogle af H.C. Andersens nok mest kendte eventyr er:

- Fyrtøjet (1835) - Tommelise (1835) - Prinsessen på ærten (1835) - Den lille havfrue (1837) - Kejserens nye klæder (1837) - Den grimme ælling (1844) - Snedronningen (1845) - Hyrdinden og skorstensfejeren (1845) - Den lille pige med svovlstikkerne (1848) - Klods Hans (1855)

Kilder: denstoredanske.dk og faktalink.dk.