Nyheder

Australiere i chok: Det regnede med edderkopper

Almindelig regn kan i dagligdagen være særdeles træls, hvis man for eksempel skal cykle på arbejde, men sammenlignet med hvad indbyggerne i en australsk by oplevede forleden, er de danske byger vand ved siden af.

Området Southern Tablelands i New South Wales i Australien oplevede nemlig tidligere denne måned, at det regnede med millioner af små edderkopper.

Det beretter flere australske medier, heriblandt The Sydney Morning Herald.

Flere lokale beboere kontaktede myndighederne med oplysninger om, at deres hjem var dækket af de små otte-benede væsener.

- Alt var dækket af de her små sorte edderkopper, og da jeg kiggede op mod solen, kunne jeg se en slags tunnel af edderkoppespind, der fortsatte et par hundrede meter op i luften, fortæller Ian Watson, indbygger i byen Goulburn, til The Sydney Morning Herald.

- Det var smukt. Men samtidig var det også irriterende... Man kunne ikke gå ud uden at få spindelvæv på sig. Og jeg har skæg, så jeg fik hele tiden edderkopper i skægget, fortsætter beboeren.

Selvom det for de lokale så ud som, at det på magisk vis regnede med edderkopper, så er der ikke nogen overnaturlige kræfter på spil.

Ifølge natureksperten Martyn Robinson fra Australian Museum, som The Sydney Morning Herald talte med, er der nemlig en - eller måske to helt naturlige forklaringer.

Edderkopperne har ifølge eksperten to teknikker, som de bruger til at tilbagelægge længere afstande på.

Den første kaldes på engelsk ballooning eller på dansk ballonflyvning. Denne teknik benyttes mest af nyudklækkede edderkopper, som kravler op i trætoppe, for derefter at afgive en lang line af edderkoppespind, som fanges af vinden. De små kræ svæver dermed med vinden, indtil de på et tidspunkt rammer noget eller falder ned.

Ifølge Martyn Robinson har man set edderkopper rejse op til tre kilometer på denne måde. I nogle år vil mange tusinde edderkopper gøre det på samme tid, og så er det, man ser det regne med edderkopper.

Kombineres dette fænomen med den anden rejseteknik, hvilket sker engang imellem, kan der nærmest blive tale om et edderkoppe-skybrud.

Den anden rejseteknik minder egentlig om den første, men udløses hovedsageligt, når der opstår oversvømmelser. For at undgå drunkedøden kravler edderkopperne så højt op i vegetationen som muligt, hvorefter de afgiver en lang line af spindelvæv. De fanges af vinden og blæses op i luften for derefter at lande et andet sted. Det hænder, at deres spindelvæv filtres sammen, og der kan derfor opstå meget store net fyldt med edderkopper.

Martyn Robinson forsikrer overfor The Sydney Morning Herald, at de svævende edderkopper er ufarlige.

I 2012 oplevede Brasilien et lignende fænomen, der blev fanget på video - se den øverst i artiklen.