Sådan gør du, hvis du bliver bidt af en skovflåt

Sommeren står for døren og med den de lyse sommernætter, picnicture i skoven og udflugter til vandet. Men sæsonen byder også på en øget risiko for, at du kommer hjem med små ubudne gæster i armhulerne, lysken eller knæhaserne - allesammen foretrukne steder for skovflåten. 

TV 2 har talt med Jes Aagard, der er naturvejleder hos Naturstyrelsen i Hovedstaden. Han giver dig her gode råd til, hvordan du minimerer risikoen for at blive bidt af skovflåter, samt hvad du kan gøre, hvis uheldet er ude. 

Tjek dig selv - eller få en anden til at kigge efter
Så snart du er kommet hjem fra en tur i skoven, så er det en god idé at tage al tøjet af og tjekke armhuler, knæhaser og i lyskeområdet. 

- Skovflåterne kan bedst lide at sætte sig fast i fugtige omgivelser, men de kan dog også sidde andre steder, siger Jes Aagaard til TV 2. 

Af med flåten hurtigst muligt
Skulle du have en lille ubuden gæst siddende, så gælder det om at få den af hurtigst muligt.

- Brug hvad du har ved hånden. Det er fint at bruge neglene, du behøver ikke en flåttang, forklarer Jes Aagaard, der tilføjer, at det er bedst, at man tager fat længst nede ved flåtens hoved.

Ifølge naturvejlederen er det en skrøne, at det hjælper at nulre flåtens hoved med smør, vaseline eller olie for at få den af. 

Her ses en flåt-han.
Her ses en flåt-han. Foto: Naturstyrelsen

Flåtens hoved må godt blive siddende
Det gør ikke noget, hvis flåtens hoved eller ben bliver siddende under huden, efter man har fjernet skovflåten. Det øger ikke risikoen for borrelia, da kroppen selv "spytter" resten af flåten ud.

- Det gælder om at få den fjernet hurtigst muligt. Der er ingen sammenhæng mellem, at der sidder rester fra flåten, og at man derfor får borrelia, siger Jes Aagaard. 

Sådan undgår du bedst flåter
Ifølge Jes Aagaard er den bedste beskyttelse mod flåter, at man stopper bukserne ned i strømperne. Skovflåter sidder oftest i højt græs og inde i skoven, hvor der er fugtigt. 

- Flåten kan ikke overleve i tørre områder, så der er meget lave risiko for at blive bidt af en flåt, hvis man går på en hede eller en sti. Den bedste metode til at undgå flåterne er, at man trækker strømperne op og stopper buskerne ned i dem.

Her ses en flåt-hun.
Her ses en flåt-hun. Foto: Naturstyrelsen

Søg læge, hvis du har mistanke om borrelia
Antallet af personer der får sygdommen borrealia efter at være bidt af en skovflåt er steget i takt med at råvildtbestanden er tredoblet de sidste 25 år. I dag er der mellem 300-400.000 stykker råvildt i Danmark, gode transportører af de små blodsugere. 

Ifølge Jes Aagaard er der flere personer der fortæller Naturstyrelsen, at de er blevet fejldiagnostiseret.

- Der er mange, der oplever at blive fejldiagnosticeret af deres læger efter at have fået taget blodprøver, siger Jes Aagaard.

Infektioner med borrelia kan give en lang række forskelligartede symptomer. Den tidlige infektion viser sig ofte ved et karakteristisk rødt område om biddet. Dog kan man ikke være sikker på, at der viser et rødt område omkring biddet. Man bør derfor også holde øje med symptomer som feber, træthed og hovedpine. Senere kan der opstå nakkerygstivhed og eventuelt nervesmerter eller muskellammelser - typisk ansigtslammelser. Der kan også optræde infektion af hjertevævet med hjerterytmeforstyrrelser og besvimelsestilfælde. 

Du kan læse mere om symptomerne på Statens Seruminstituts hjemmeside.

TBE-vaccine mod flåter
Hvis du er jæger, skal på et orienteringsløb i Østeuropa eller noget tredje, hvor du er meget i skoven, så findes der i Danmark en vaccine mod sygdommen TBE  (Tick Borne Encephalitis), som skyldes bid fra skovflåter. TBE er en hjernehindebetændelse, der i værste tilfælde kan være livsfarlig. 

TBE virus findes i Skandinavien, Baltikum, Rusland og Sibirien, på Balkan, i visse dele af Tyskland, Østrig, Sverige, men er også blevet registreret på Bornholm og i Tokkekøb Hegn i Nordsjælland. Den farlige sygdom har dog indtil videre ikke kostet nogen menneskeliv i Danmark.