Nu vil PET vide, hvem du rejser med - uden retskendelse

Det skal fremover være muligt for PET at få udleveret oplysninger om flypassagerer - uden retskendelse. Det kan blive konsekvensen af et nyt lovfor

Det skal fremover være muligt for PET at få udleveret oplysninger om flypassagerer - uden retskendelse.

Det kan blive konsekvensen af et nyt lovforslag, som skal behandles til maj. Det skriver Berlingske mandag.

Lovforslaget er en del af regeringens nye terrorpakke. Bliver det gennemført, vil PET kunne indsamle oplysninger om kreditkort, rejsepartnere og flyvehistorik fra alle passagerer på rejse til og fra Danmark.

Ifølge Justitsminister Mette Frederiksen (S) vil den hurtige adgang til oplysninger være et "helt centralt våben" i kampen mod terror. Hun påpeger samtidig, at der ligger solide overvejelser til grund for lovforslaget 

- Når vi giver PET mulighed for at få oplysninger om, hvem der rejser ind og ud af landet, så ligger der tungtvejende samfundsmæssige hensyn bag. Efterretningsarbejde er ofte som at lægge puslespil, hvor enkeltoplysninger kan have afgørende betydning. Derfor skal PET i vidt omfang kunne indhente oplysninger, siger hun til Berlingske.

Regeringen går for langt
Imidlertid kritiseres lovforslaget af flere juridiske eksperter. Blandt andet mener forsvarsadvokat og formand for Retspolitisk Forening Bjørn Elmquist, at regeringen her går for langt.

- Det er en unødvendig mistænkeliggørelse, hvor en stor gruppe personer ryger ind i systemet uden at have gjort noget ud over at rejse med fly. Samtidig er det et udtryk for, at vi må overveje proportionerne i de tiltag, der blive gennemført i kampen mod terror, siger han til Berlingske.

Også Rådet for Digital Sikkerhed er særdeles skeptiske over for forslaget, der af formand Birgitte Kofod Olsen kaldes for et "alvorligt indgreb i retten til privatliv".

- Det griber ind i privatlivets fred, og myndighederne får indblik i mange forhold af privat karakter, så det er et meget indgribende redskab, siger hun til Berlingske.

Venstre åben for dialog
Imidlertid er man også hos Venstre åben for lovforslaget, men dog med visse forbehold angående retssikkerheden. Det fortæller partiets retsordfører Karsten Lauritzen.

- Det kan være et effektivt værn mod terror, så det bakker vi op om. Men skal sikres, at oplysningerne rent faktisk kan bruges i kampen mod terror, så det ikke bliver almindelig masseovervågning af danskerne, siger han til Berlingske.

Samtidig mener retsordføreren, at der også skal ses nærmere på kontrollen af oplysningerne, og hvad de bliver brugt til.

Hos Enhedslisten er man knap så positivt stemt. Ifølge retsordfører Pernille Skipper er grundlaget for lovforslaget ganske enkelt for løst.

- Det er et system, hvor man forsøger at bilde folk ind, at der ligger en retssikkerhed i PETs mavefornemmelse. Men det er det stik modsatte, siger hun til Berlingske.

- Retssikkerhed kræver kontrol og nogle kriterier for mistanke, som skal opfyldes. Det er jo ikke mistænkte terrorister, som man går målrettet efter - det er os allesammen, siger Pernille Skipper.

Bliver regeringens lovforslag gennemført, vil PET få adgang til følgende oplysninger.

  • Navn, køn, fødselsdato og nationalitet.
  • Pasnummer, pasudstedelsesland og udløbsdato på passet.
  • Booking- og reservationsnummer, reservations- og udstedelsesdato.
  • Rejsebureau, rejsedato, rejseplan, herunder forudgående og efterfølgende flyvninger.
  • Tidligere reservationer og eventuelle oplysninger om medrejsende.
  • Kontaktoplysninger og betalingsoplysninger
  • Pladsnummer, bagage og kreditkort.

Kilde: Berlingske