Eksperter: Vi ved ikke, om HPV-vaccinens virkning er varig

16x9
HPV-vaccinen er kommet i søgelyset, efter en række piger er stået frem i TV 2 med bivirkninger, der kan stamme fra vaccinen. Foto: Scanpix

En halv million danske kvinder har fået den omdiskuterede HPV-vaccine mod livmoderhalskræft, der beskyldes for en række bivirkninger.

En halv million danske kvinder har fået den omdiskuterede HPV-vaccine mod livmoderhalskræft, der beskyldes for en række bivirkninger. Men det er indtil nu ikke dokumenteret, at vaccinens beskyttelse er langvarig

Det fortæller to internationalt anerkendte eksperter til Radio24syv.

- Det er indtil nu kun bevist, at Gardasil beskytter i fem år mod HPV type 16 og 18, der er højrisiko-infektioner forbundet med kræft, udtaler professor i medicin ved University of Louisville Diane Harper, der regnes blandt verdens mest anerkendte HPV-eksperter til Radio24syv.

Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut oplyser også begge i deres information om vaccinen, at den langvarige virkning ikke er kendt.

Unødvendig risici

- Vi ved ikke, om vaccinen rent faktisk kan forhindre livmoderhalskræft. Det, der er blevet bevist, er, at vaccinen kan forhindre celleforandringer, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft, men majoriteten af kvinder bekæmper faktisk celleforandringer af sig selv - uden en vaccine”, siger Lucija Tomlenovic, ph.d og forsker ved University of British Columbia til Radio24syv.

HPV-vaccinen har den seneste tid været i søgelyset, fordi den beskyldes for at medføre en række svære bivirkninger som ekstrem træthed, periodiske lammelser og daglige besvimelser.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at de vurderer, at vaccinen er meget sikker, men at de ikke kan udelukke meget sjældne og alvorlige bivirkninger. Det undrer Lucija Tomlenovic, at myndighederne er parate til at løbe den risiko, når de ikke kender vaccinens effekt.

- At give en vaccine til alle teenagere i en befolkning mod en sygdom, der kan blive forhindret effektivt med screeninger - som ikke forårsager bivirkninger - er vanvittigt. Vi udsætter unge kvinder for unødvendige risici, og vi har intet bevis for vaccinens langvarige virkning”, siger Lucija Tomlenovic til Radio24syv.

Anbefaler vaccine
Overlæge ved Kræftens Bekæmpelse Iben Holten er positiv over for HPV-vaccinen, og Kræftens Bekæmpelse anbefaler unge piger at lade sig vaccinere, selv om vaccinens langvarige effekt endnu ikke er kendt.

- Vi kan se, at vaccinen forhindrer celleforandringer, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft, og det er afgørende. Når der sker en nedgang i antallet af kvinder, der får celleforandringer, vil der også ske en nedgang i antallet af kvinder, der får livmoderhalskræft”, siger Iben Holten til Radio24syv,

Hun er sikker på, at vi med tiden vil se, at vaccinen reducerer antallet af tilfælde af livmoderhalskræft i befolkningen, og gør samtidig opmærksom på, at det allerede har en stor betydning for mange kvinder, at vaccinen forhindrer celleforandringer.

 

De vaccinerede piger

Tal om HPV-vaccinen fra Sundhedsstyrelsen

 • Årstal - solgte doser - indberetninger - alvorlige
 • 2009: 347.690 - 288 - 25
 • 2010: 151.476 - 66 - 5
 • 2011: 163.374 - 43 - 6
 • 2012: 349.730 - 96 - 18
 • 2013: 488.224 - 511 - 177
 • 2014*: 92.200 - 155 - 52
  *tal frem til 30/9

Info: Antallet af solgte doser er ikke et billede på antal vaccinerede, idet der skal 2-3 doser til, før man er vaccineret. Det anslås at omkring en halv million danske piger er vaccineret.

 • Danmark har et mål om, at 75 procent af alle inviterede kvinder får taget en prøve inden for 270 dage. Men de seneste tal fra årsrapporten i 2012 viser, at kun 64 procent af kvinderne gør det.
 • Samtidig er det et nationalt mål, at 85 procent af danske kvinder skal undersøges for livmoderhalskræft. Det er altså både de kvinder, der deltager i screeningen, og kvinder, der selv henvender sig til en læge, eller hvor egen læge opfordrer til det. Også her klarer Danmark ikke egne krav. Tallet fra 2012 ligger på 75 procent.
  Kilde: sundhed.dk og cancer.dk