Nyheder

Kommuner giver unge gratis prævention

En p-stav koster cirka 1000 kroner og en spiral lidt mere. Mange penge hvis kontoen er tom, og mor og far ikke kan eller vil hjælpe.

For at forebygge teenagegraviditeter og aborter overvejer flere kommuner at tilbyde unge gratis prævention kombineret med anonym rådgivning.

Inspireret af Halsnæs Kommune i Nordsjælland, som foreløbig har foræret godt 120 unge piger prævention, skal byrådene i Helsingør, Frederiksberg og Herning de næste måneder tage stilling til, om alle unge under 25 år i deres kommuner skal have samme tilbud.

- Jeg er sikker på, at gratis prævention vil medvirke til at nedbringe aborttallet og dermed også antallet af unge mødre, siger Jens Bertram (K), formand for sundhedsudvalget i Helsingør Kommune.

Mange er uoplyste

En opgørelse fra kommunens sundhedscenter viser, at abortkvotienten blandt de 15-29-årige er dobbelt så høj som blandt tilsvarende aldersgrupper på landsplan.

Samtidig viser tallene, at 112 kvinder under 25 år i 2013 blev mødre, hvilket er en svag stigning i forhold til tidligere år.

- Vi kan konstatere, der er utrolig mange unge, som er uoplyste om seksuallivet. Blandt dem piger med anden etnisk baggrund, som af frygt for, at deres forældre får det at vide, ikke tør gå til deres egen læge for at få prævention, siger Jens Bertram.

I Herning Kommune foreslår den kommunale rådgivning UngMod 24-7 at udvide sit tilbud med gratis prævention.

Ifølge rådgivningens daglige leder, Lise Lester, vil det koste omkring 150.000 kroner årligt.

- De penge er godt givet ud, når kommunens udgifter til aborter og den psykologhjælp, som nogle gange følger efter, tages i betragtning, siger hun til Ritzau.

Gratis prævention i halvandet år

Halsnæs Kommune har siden august 2014 kvit og frit tilbudt prævention til alle unge.

Også her er abortfrekvensen høj, ligesom der er en overrepræsentation af unge mødre. Hvert år bliver 50 kvinder under 25 år mødre - og hver fjerde af dem ender som en sag i forvaltningen.

Endnu er det for tidligt at opgøre effekten, men ifølge Gabriela Rehfeld, der er leder af Ungdomsmodtagelsen, er interessen stor, især blandt de udsatte unge.

Selv om tilbuddet gælder alle, så har tre ud af fire, der har modtaget gratis prævention, en åben eller lukket sag i familieafdelingen.

- Vi når målgruppen, måske fordi vi ikke kun henvender os til 

Fakta om gratis prævention

  • Som den første kommune tilbyder Halsnæs i Nordsjælland gratis prævention til alle mellem 16 og 24 år.
  • Siden august 2014 har cirka 120 kvinder taget imod tilbuddet. Det er især spiraler og p-stave, som kommunen uddeler. Det er mere sikker prævention end for eksempel p-piller, som de unge kan glemme at tage.
  • Den gratis prævention koster kommunen mellem 75.000 og 125.000 om året. Til gengæld håber kommunen at spare på udgifter til aborter og teenagegraviditeter.
  • Endnu er det ikke opgjort, om antallet af uønskede graviditeter falder. Men kommunen kan se, at det især er udsatte unge, der tager imod tilbuddet.
  • I Hamar og Tromsø i Norge blev 3500 kvinder i alderen 20-24 år fra maj 2008 til maj 2009 tilbudt gratis præventionsmidler. Antallet af aborter blev halveret.
  • Nordbotten i Sverige indførte gratis prævention i 2012 til alle under 25 år. Siden er aborttallet halveret.

Kilder: Halsnæs Kommune, ostlendingen.no, dagenssamhalle.se