Nyheder

FN-rapport: Der er kommet mere racisme i Danmark

FN’s RacediskriminationskomitĂ© har fredag offentliggjort en ny rapport, der fastslĂ„r, at diskrimination og fremmehad i stigende grad finder sted i Danmark. 

KomitĂ©en har til formĂ„l at undersĂžge staternes overholdelse af forpligtelserne i den internationale konvention, der handler om afskaffelse af alle former for racediskrimination.

IfĂžlge komitĂ©en har man op til valget, der senest skal afholdes i september 2015, set Ăžget diskrimination, fremmedhad og politisk propaganda mod personer, der ikke er danske statsborgere. 

Racistiske indlĂŠg er bekymrende

KomitĂ©en skriver i rapporten, at den er bekymret over racistiske publikationer i medierne, bĂ„de de digitale og aviserne, samt den stigende frygt for islamisering efter terroranslaget i KĂžbenhavn den 14. og 15. februar 2015. 

KomitĂ©en pĂ„peger ogsĂ„, at der finder en stigmatisering af romaer sted i Danmark. 

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) udtalte i forbindelse med rapporten: 

- Jeg hĂŠfter mig ved, at KomitĂ©en blandt andet har rost etableringen af anti-diskriminationsenheden i Ministeriet for BĂžrn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold og regeringens beslutning om at udarbejde en Ă„rlig rapport til Folketinget om menneskerettigheder i Danmark.

- Der bliver gjort meget for at bekĂŠmpe racediskrimination i Danmark, men det er altid godt at blive set efter i sĂžmmene, sĂ„ vi kan sikre en endnu bedre indsats.

Baggrund for komitĂ©en 

Danmark indsendte sin seneste rapport til FN-komitĂ©en i juni 2013, og den danske FN-ambassadĂžr i GenĂšve var til eksamen i komitĂ©en i sidste uge. 

Det er pĂ„ den baggrund, at FN-komitĂ©en nu har offentliggjort sine anbefalinger til den danske regering. FN-komitĂ©en gennemgĂ„r hvert fjerde Ă„r situationen i medlemslandene. OgsĂ„ internationale NGO'er har adgang til at komme med anbefalinger til de enkelte lande.

Alternativet: Strukturel racisme

IfÞlge Uzma Ahmed Andresen, integrationsordfÞrer for Alternativet, har tonen i debatten en stor betydning, for eksempel nÄr folk med anden etnicitet end dansk sÞger arbejde.

- Der er et stort flertal i Danmark der tror pĂ„, at det debatten siger om ”brune” mennesker i Danmark, det er rigtigt. Og derfor kommer der strukturel racisme. Ali kan ikke fĂ„ en praktikplads. Men hvis Ali ringer og siger, han hedder Peter, kommer han til samtale pĂ„ praktikstedet. Debatten er altsĂ„ en hindring for, at man kan komme ud og bruge sine ressourcer, siger hun til TV 2.

Alternativet mener, at der skal vĂŠre bedre mulighed for at klage over diskrimination.

- Det er meget svĂŠrt i dag. Men man skal ogsĂ„ vide noget mere om, hvor man kan klage over det her. Der skal vĂŠre mennesker man kan gĂ„ til og fĂ„ at vide, hvor man kan klage. Og sĂ„ skal vi have holdningskampagner, der sĂŠtter fokus pĂ„ ”dem” og ”os". Det skal vi ud over i dagens Danmark, siger Uzma Ahmed Andresen.