Fire gode råd: Sådan løser du din familiekonflikt

Har en konflikt med et familiemedlem vokset sig så stor, at I i dag ikke længere taler sammen?

I så fald er I langt fra de eneste.

En megafonmåling foretaget for TV 2 viser, at hver femte dansker står i en situation, hvor kontakten til et familiemedlem er blevet brudt, og hvor man derfor undgår at se hinanden.

Ifølge konfliktmægler gennem mere end ti år, Jørn Nedergaard, er misforståelser en af de hyppigste årsager til familiestridigheder.

- Typisk er det nogle, der har følt sig udenfor eller følt, at de ikke er blevet hørt og forstået. Men ofte har afsenderen slet ikke haft den intention, og det er i den fase, at man taler forbi hinanden. På den måde kan sådan en konflikt vokse sig til tyfoner – helt ude af kontrol, siger han.

Undgå at tage konflikten på skrift

TV 2's brugere kunne tidligere fredag aften stille spørgsmål til Jørn Nedergaard - de mange spørgsmål og svar kan du læse i artiklen her.

Samtidig giver Jørn Nedergaard giver dig fire gode til, hvad du skal gøre, hvis du står midt i en familiekonflikt, som du ikke kan se dig ud af. 

1. Glem din stædighed

Læg din egen stædighed til side - også selv man kan synes, at det er en af de andre, der burde tage initiativet. Tag i stedet initiativet selv - selv om det kan være svært.

2. Skal ikke handle om skyld

Noget andet man kan gøre er, at huske sig selv på, at det ikke behøver at handle om skyld. Man kan godt have en følelse af, at det er en af de andres skyld, men lad være med at holde dig tilbage af det. Dybest set så har I måske gjort det bedste alle sammen

3. Snak med en person udefra

Det kan være god ide at få en uvildig person til at være til stede, når man snakker sammen. Altså en person, som ikke har følelser i klemme, som ikke har en mening om, hvad der er rigtigt og forkert, men som bare kan hjælpe parterne i gennem den her process og få dem til at lytte til hinanden.

4. Mød hinanden fysisk

Det bedste form for kontakt er en fysisk kontakt - det vil sige at mødes ansigt til ansigt - selv om det kan være forbundet med meget nervøsitet. Hvis ikke det kan lade sig gøre, er en telefonsamarbejde det bedste. Den skrevne dialog er nemlig meget vanskelig, da man her meget lettere misforstår hinanden. 

TV 2 Nyhederne fortalte fredag historien om Arne Larsen, der ikke længere har kontakt til sine fire børn. Se eller gense indslaget her: