Nyheder

Tawny fik hudkræft som 21-årig: Nu går hendes advarsel verden rundt

Tawny Willoughby, til venstre inden hun blev ramt af hudkræft, og til højre inden. Facebook/CNN

En selfie, der blev lagt op på Facebook i april, er nu blevet delt næsten 50.000 gange - selv om billedet af 27-årige Tawny Willoughby, der kommer fra Kentucky i USA, ikke er for sarte sjæle.

Billedet forestiller Tawnys ansigt, fyldt med sår og og bylder efter en kræftbehandling - Tawny har fået hudkræft efter flere års intensiv brug af solarie, og nu vil Tawnny Willougby, der er mor til en lille dreng på to år, advare andre mod at bruge solarie.

- Jeg havde mit eget private solarie derhjemme, og det var der masser af mine venner, der også havde, alle ville gerne være solbrændte. Jeg tænkte ikke på min fremtid eller på hudkræft på det tidspunkt, siger Tawny Willoughby til CNN.

Selfien på Facebook lagde Tawny Willoughby op for at advare andre mod at bruge solarier for at blive solbrændte.

Hun kommer fra en lille by i Kentucky, hvor det ifølge hende var normalt at bruge solarie fire eller fem gange om ugen.

Men efter en af hendes klassekammerater på sygeplejeskolen var blevet diagnonsticeret med melanoma - hudkræft, fik Tawny Willoughby en aftale hos sin hudlæge - og i en alder af 21 fik hun stillet diagnosen hudkræft.

Nu håber hun at kunne få andre til at holde sig fra at bruge solarier.

- Hvis nogen mangler lidt motivation til ikke at ligge i solarie, så se her. Sådan her kan behandling for hudkræft se ud. Beskyt dig mod solen og brug spray i stedet, hvis du vil være solbrændt hurtigt. Du har kun en hud, og du skal passe på den, skrev hun i en Facebook-update, der ledsagede billedet af hende efter en behandling.

- Lær af andres fejl. Lad ikke solariebrug forhindre dig i at se dine børn vokse op. Det er min største frygt, nu hvor jeg har en lille dreng på to år, skriver Tawny i en Facebook-update.

Tawny Willoughby med sin to-årige søn Kayden

Ifølge Kræftens Bekæmpelse har danskernes sol- og solarievaner medvirket til at kræft i huden i dag er den hyppigste kræftform i Danmark. På verdensplan indtager Danmark en en kedelig fjerdeplads over lande med flest tilfælde af modermærkekræft. Særligt for unge er solariets uv-stråling skadelig. Flittige brug af solarium inden man fylder 35 øger således risikoen for at udvikle modermærkekræft med 60 procent. Hver anden dag får en ung dansker konstateret hudkræft.

140.000 danskere er i dag ramt af hudkræft, der er den hyppigste kræftform blamndt kvinder mellem 15 og 34 år og den næsthyppigste blandt mænd i samme aldersgruppe og antallet af ramte er ifølge Kræftens Bekæmpelse stigende. Sygdommen koster hver anden dag en dansker livet.

De fire solråd

Det er nemt at forebygge kræft i huden ved at følge Solkampagnens fire solråd:

  • Skygge
  • Solhat
  • Solcreme
  • Sluk solariet

Solrådene er opstillet i prioriteret rækkefølge. Følger man disse råd, undgår man forbrændinger og på længere sigt kræft i huden.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Seks myter om solarium

1. myte: Det er et sundhedstegn at være brun.

Nej! Når huden bliver solbrændt, er det et tegn på, at huden forsøger at beskytte sig mode flere skader fra skadelige UV-stråler - ikke et tegn på sundhed.

2. myte: Man får flottere hud af at gå i solarium.

Nej! Måske føler man på tidspunktet, at man ser pænere ud med brunet hud, men på længere sigt får man gullig hud, rynker og pigmentpletter af at gå i solarium.

3. myte: Det er en god ide at forbrune sin hud i et solarium inden en solferie.

Nej. Forbruning er falsk tryghed. Forskning har vist, at den bruning, som man opnår i et solarium kun giver en begrænset beskyttelse på omkring faktor 2-4. På solferier anbefales det, at man bruger minimum faktor 30. Den øgede kræftrisiko er absolut ikke den minimale ekstra beskyttelse værd.

4. myte: Solarium er en god kilde til D-vitamin.

Der er ingen dansk standard for sammensætningen af UV-stråling i solarier. Derfor kan man ikke vide om et givent solarium giver D-vitamin. Til gengæld ved man, at man har forøget sin risiko for at udvikle kræft i huden. Derfor anbefaler både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, at man dækker sit D-vitaminbehov gennem en fornuftig adfærd i den naturlige sol om sommeren og gennem en varieret kost om vinteren.

5. myte: Man bliver ikke skoldet i et solarium.

Man kan blive ligeså forbrændt og solskoldet i et solarium som i den rigtige sol. Faktisk er solariets stråler ofte meget mere end intense end den danske sommersol - og dermed forøges risikoen for en skoldning markant.

6. myte: En forbrænding er et godt grundlag for at blive brun.

Rød hud er skadet hud. Den mindste rødme er et tegn på, at din hud har taget skade. Jo flere skoldninger man får igennem livet, jo større er risikoen for at udvikle kræft i huden.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse