Nyheder

Putins parade er et vink med et missilbatteri

Prøverne har stået på i dagevis. Kampvognene er rullet ned gennem Tverskaja-gaden for at finjustere tidsplanen.

Spasskij-tårnet på Den røde Plads har fået en grundig overhaling. Der er rullet kilometervis af græs ud langs de store boulevarder. Kameraer hængt op i tynde stålwirer hen over brostenene. Og så har medierne ikke mindst varmet op med masser af historiske optagelser, hvor de sovjetiske T-34 kampvogne endnu en gang er rullet med kurs mod Berlin.

Med andre ord: Moskva er klar til ”Sejrsdagen”, den 9. maj, hvor sejren over Nazi-Tyskland skal fejres.

En god ting kan som bekendt ikke fejres for tit. Og det bliver den så igen i år og det med fynd og klem. Faktisk bliver paraden på Den røde Plads over for Kreml den største militærparade siden Sovjetunionen forsvandt.

Men også rundt omkring i det kæmpestore land vil der blive afholdt lignende parader. Forsvarsministeriet regner med at omkring 85.000 soldater vil tage del i festlighederne, og den mest pompøse af slagsen bliver selvfølgelig den i Moskva.

En god ting kan ikke fejres for tit

200 køretøjer, 143 jager-, bombefly og helikoptere og snesevis af missil-batterier vil deltage i markeringen af afslutningen på det, der herovre hedder Den store Fædrelandskrig. Og blandt isenkrammet på Den røde Plads vil der være snesevis af nyheder, funklende nye pansrede mandskabsvogne og så den nyudviklede Armata-kampvogn, som skulle bringe de russiske kampvognsstyrker adskillige bælte-længder foran de vestlige kolleger.

En god ting kan som bekendt ikke fejres for tit. Men faktisk så er den bombastiske militære markering et nyere fænomen, som stammer fra Putin-tiden. Diktator Josef Stalin aflyste faktisk Sejrs-paraden i 1948, og den officielle markering blev først genoptaget i 1965, året efter kuppet mod Nikita Krustjev, da de nye ledere under Brezhnev ønskede at stive regimet af ved at genskabe et nationalt samlingspunkt.

Det er den tradition, Putin har forsøgt at videreføre. For er der noget, russerne kan samles om, så er det mindet om dengang, man befriede verden for Hitler-tyranniet, og for hvert år, der går, er det som om der bliver skruet endnu en tand op for festlighederne.

Støvsuget for vestlige ledere

Men nogen vil glimre ved deres fravær under lørdagens parade. Nemlig de fleste vestlige stats- og regeringschefer.

Da 60-års-dagen blev fejret tilbage i 2005, vinkede både den amerikanske og franske præsident fra tribunen sammen med Tysklands Gerhard Schröder. Men vil EU-landene sammen med USA altså ikke stå skulder ved skulder med Vladimir Putin, mens kampvognene drøner forbi på Den røde Plads.

Alt sammen på grund af Ruslands fremfærd i Østukraine og annektering af Krim. Helt væk holder de vestlige repræsentanter sig dog ikke. De vil alle deltage i kransenedlæggelse ved Den ukendte Soldats grav og en reception bagefter.

Men afbuddene har altså regnet ned over Putins mega-arrangement. Selv har han valgt at trække på skulderen og anklaget USA for at stå bag boykotten.

Et vink med et missilbatteri

I stedet kan han glæde sig over, at den kinesiske leder Xi Jinping møder op. For efter at Vesten har vendt Putin ryggen, så har den russiske leder fået travlt med at gnubbe skuldre med den kinesiske storebroder, som også vil være æresgæsten i morgen. Og for at understrege det nye russisk-kinesiske venskab, så vil flådefartøjer fra de to lande i næste uge gennemføre en fælles øvelse i Middelhavet.

Så når kampvognene buldrer hen over brostenene, så er det både et advarsel til omverdenen, at Rusland er parat til at slå igen, hvis nogen skulle finde på at angribe. Det er et signal til russerne om, at landet igen er stort og stærkt, og så er det et vink med et missilbatteri til Vesten om, at Rusland slet ikke er isoleret men faktisk har magtfulde venner.

Og hvad med Hr. og Fru menig-russer? Joh, mange vil følge paraden og lade sig imponere af den militære muskel-spillen, nogen vil mindes krigen og dens millioner af ofre for en krig, hvor stort set ingen familier gik fri, andre har for længst har trukket sig tilbage til Datjaen for at nyde den næsten 10 dage lange maj-ferie og markerer måske dagen med et ekstra glas vodka.