Stormløb på HPV-møde: Syder af frustration og afmagt

Cirka 180 unge, bekymrede kvinder og deres pårørende mødte torsdag aften op på Synkopecentret på Frederiksberg Hospital for at blive klogere på bivirk

Cirka 180 unge, bekymrede kvinder og deres pårørende mødte torsdag aften op på Synkopecentret på Frederiksberg Hospital for at blive klogere på bivirkningerne af HPV-vacciner.

Den seneste tids øgede fokus på bivirkningerne af vaccinerne har fået unge kvinde fra hele landet til at henvende sig til ekspertene på Synkopecentret.

Efterspørgslen har imidlertid været så stor, at Synkopecentret har måttet opgive at følge med, og det er i det lys, at man torsdag aften indkaldte til informationsmøde.

Jesper Mehlsen, der er overlæge og forskningschef på Synkopecentret på Frederiksberg, fortæller, at formålet med mødet var at informere om, hvordan realiteterne ser ud.

Lige nu har de på Synkobecentret ikke mandskab nok til at tage hånd om de mange henvisninger, de modtager.

Synkopecentret har modtaget 175 henvisninger på fem uger. Normalt ser de 200 patienter om året.

Man vil dog gøre, hvad man kan for at hjælpe de ramte kvinder og deres pårørende, fortæller Jesper Mehlsen.

- Vi synes, det er vigtigt at informere dem om, at det kommer til at tage lidt tid, men at vi skal nok gøre det så hurtigt, som vi kan. Derudover var det vigtigt for os at fortælle dem, at vi tager dem alvorligt, og at vi nok skal tage os godt af dem, siger Jesper Mehlsen til TV 2.

Han fortæller desuden, at man fra næste uge får lavet en hjemmeide, hvor man vil supplere med yderligere information, og at kvinderne og de pårørende har fået en artikel med hjem, som de kan læse. Derudover fik de fremmødte også eksperternes visitkort, så de kan kontakte dem, hvis de har presserende spørgsmål.

Glæde og gråd
TV 2's rapporter på stedet kunne berette om en lidt blandet stemning i det tætpakkede auditorium.

En mor græd, og der var flere, som følte frustration og afmagt over, at man ikke havde fået hjælp. Flere var forargede over, at man var blevet sendt rundt til så mange forskellige afdelinger uden at kunne modtage den rette hjælp.

Senere på mødet vendte stemningen dog til det positive. Eksperterne svarede efter bedste evne på spørgsmål om alt fra årsagen til bivirkningerne, hvad der bliver gjort, hvornår de kunne komme til, og om der er en behandling, som kan få bivirkningerne til at forsvinde.

Til sidst modtog lægerne klapsalver, og flere gav udtryk for, at det var første gang, de følte, at de var blevet taget seriøst af sundhedsvæsenet.

Fremtiden ser positiv ud
For Lars Mehlsen var det også et godt møde, og han ser positivt på fremtiden.

- Vi fik opfyldt det, vi gerne ville. Vi fik forklaret pigerne, hvad det kan være, hvordan det ser ud, og at de ikke er alene. Der er mange andre, der har de samme symptomer. Og så fik vi fortalt, hvad vi har gjort, og hvad vi kommer til at gøre i fremtiden, siger Lars Mehlsen.

Han føler, at de er godt rustet til at hjælpe de mange ramte. 

- Fremtiden med hensyn til at finde ud af, hvad vi kan gøre, og hvad baggrunden kan være, den ser rigtig god ud, for vi har heldigvis mange kvalificerede forskere, der har meldt sig, som gerne vil være med til at lave noget god forskning og løfte den her udfordring, siger Jesper Mehlsen.

Han pointerer dog, at det vil tage tid, før de ramte kvinder får det bedre.

- Vi tror selvfølgelig på, at vi kan få dem til at få det bedre, men det kommer til at tage tid, for de har gået rundt med den her sygdom i lang tid. Der er mange ting, der skal genoptrænes, og det skal gøres stille og roligt, men vi tror på, at de nok skal få det bedre, siger Jesper Mehlsen.

I videoen i toppen kan du se og høre, hvordan bivirkningerne har påvirket en af de unge kvinders dagligdag. Du kan også høre, hvordan Jesper Mehlsen ser på fremtiden for de ramte kvinder.

 


 

HPV-vaccinen

  • HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-års alderen.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har de siden vaccinen blev indført og til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1305 indberetninger om vaccinen.
  • Heraf er 363 blevet klassificeret som alvorlige.