Nyheder

Kvinder i oprør i Viborg Svømmehal: Kønsskiftet mand klædte om hos kvinderne

En tur i svømmehallen blev forleden til en lettere dramatisk affære for den 37-årige forfatter Ibi-Pippi Orup.

Hun er nemlig født som mand, men har for cirka halvanden måned siden fået foretaget et såkaldt "juridisk kønsskifte" i Justitsministeriet. Det betyder, at Ibi-Pippi Orup juridisk kan kalde sig for en kvinde, selvom hun ikke har fået foretaget en kønsskifteoperation.

Derfor gik hun tirsdag eftermiddag ind i kvindernes omklædningsrum i Viborg Svømmehal for at skifte til sin badedragt.

- Jeg gik ind i kvindernes omklædningsrum, da det jo må formodes at være min ret som juridisk anerkendt kvinde, og så er den jo sådan set ikke længere, siger Ibi-Pippi Orup til TV 2.

Henvist til handicaprummet

Men så enkelt var det tilsyneladende ikke for en gruppe ældre kvinder, der straks blev oprørte over Ibi-Pippi Orups tilstedeværelse. Det fik blandt andet bademesteren til at bede hende om at klæde om hos mændene.

Da Ibi-Pippi Orup imidlertid kunne legimitere sig selv om kvinde, blev hun i stedet henvist til handicaprummet. Og den oplevelse var dybt krænkende for den transkønnede forfatter, der til TV 2 tidligere har udtalt, at hun altid har følt sig som en kvinde fanget i en mandekrop.

- Jeg vil gerne slå fast, at jeg godt kan forstå, at det sætter Viborg Svømmehal i et dilemma. Men at henvise mig til handicaprummet er det samme som at sige, at det er et handicap at være transkønnet, siger hun til TV 2.

Overfor BT erkender Viborg Svømmehals inspektør Joan Kjær Andersen, at sagen med Ibi-Pippi Orup sætter hallen i en prekær situation.

- Vi ser ikke det at være transkønnet som et handicap, men vi har til gengæld ikke andre muligheder, og jeg gjorde meget ud af at sige til de ansatte, at det ikke er et handicaprum, men et separat rum, vi henviser til, siger hun.

Kønskiftelov er "fuld af huller"

Ifølge Ibi-Pippi Orup er hendes budskab med svømmehalsturen blandt andet, at loven om juridisk kønsskifte efter hendes mening er forhastet og problematisk.

Loven trådte i kraft den 1. september sidste år, og har gjort det muligt for enhver at få et CPR-nummer, der reflekterer det køn, man føler sig som.

- Jeg var godt klar over, at det nok kunne blive en kontroversiel svømmetur. Men det er jo ikke mig, der har lavet en uigennemtænkt lov, som er fuld af huller. Jeg havde lyst til en tur i svømmehallen, så derfor tog jeg afsted, siger Ibi-Pippi Orup til TV 2.

Hun fortæller desuden, at hun nu planlægger at indbringe sagen for Ligebehandlingsnævnet.

- Hvis jeg kan få breve, hvor man inviterer mig til at blive scannet for livmoderhalskræft, så bør jeg også kunne klæde om sammen med andre kvinder, siger Ibi-Pippi Orup.

Deltag i debatten på Facebook: