Thorning klar med nyt vækstudspil

- Væksten skal komme hele Danmark til gode.

Sådan siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til Berlingske om regeringens plan for Danmarks yderområder -  50 forslag til vækstinitiativer, som er et af regeringens sidste store politiske skud i bøssen inden det kommende folketingsvalg.

Ifølge Berlingske indeholder regeringens nye vækstsplan for yderområderne blandt andet lempelser af planloven, så det f.eks. bliver nemmere at udbygge en landejendom, hvis den ligger i en landzone, samt forbedringer i den kollektive trafik i yderkommuner for at hjælpe pendlerne.

- Det skal ikke være sådan, at det er de store byer, som får al væksten. Derfor handler tre af seks overskrifter om yderkommunerne i Danmark. Vi har samlet 50 forslag - stort og småt - som vi har samlet op i samtaler med mange rundt omkring i landet, siger Helle Thorning-Schmidt til Berlingske.

Statsministeren vil dog ikke fortælle hvor mange penge initiativerne vil koste, og hun vil heller ikke fortælle om finansieringen eller hvor mange nye arbejdspladser, den vil betyde. Hun vil heller ikke fortælle om indholdet i alle de 50 initiativer, som bliver lanceret drypvis i den kommende tid.

- Det er en blandet landhandel at ting, som ikke koster noget, fordi det er en form for afregulering, og så ting som koster noget, siger Helle Thorning-Schmidt om pakken.

Selv om der ikke er særligt mange detaljer fremme på nuværende tidspunkt, er der udbredt skepsis hos Venstre, næstformand Kristian Jensen kalder udspillet "for lidt og for sent".

- Det lyder mest af alt som en opfejning af krummer. Vi kan se, at vores virksomheder er pressede på deres konkurrenceevne, og derfor mener vi, at der skal tages mere grundlæggende fat, siger Kristian Jensen til Berlingske.

- Jeg mener det er vigtigt, vi får sænket skatter og afgifter, siger Kristian Jensen til TV 2 NEWS.

Liberal Alliances politiske ordfører Simon Emil Amitzbøll formulerer det ikke helt så skarpt overfor TV 2 NEWS, men meningen er nogenlunde den samme:

- Hvis vi kender regeringen ret, vil der være en hel masse småændringer, men der er stadig ikke det store perspektiv i forhold til f.eks. landbrug og turisme. Man har desværre aflyst den helt store vækstpakke, siger Simon Emil Amitzbøll til TV 2 NEWS - og ligesom Kristian Jensen ønsker han også mere handling fra regeringen med hensyn til skat.

- Vi skal gøre noget på skatteområdet, siger han.

Maja Panduro, politisk ordfører hos Socialdemokraterne, affejer overfor TV 2 NEWS Simon Emil Amitzbøl som "forventelig" kritik fra blå blok - men selv om hun blev spurgt flere gange, kan hun ikke fortælle noget konkret om vækstplanen.

- Nej, det kan jeg ikke. Det skal nok blive konkretiseret i dagene, der kommer, siger Maja Panduro til TV 2 NEWS. Hun kan heller ikke fortælle, på hvilken måde, initiativerne i planen er nye.

- Nu har vi jo ikke præsenteret de vækstinitiativer endnu, derfor vil jeg ikke ind i, hvad det nye er, siger Maja Panduro.

 

 

 

Fakta om vækstpakken

Ifølge Berlingske er der seks overordnede overskrifter for de 50 vækstinitiativer, regeringen lancerer i den kommende tid.

1) Bedre rammer for at bo og arbejde i yder- og landkommunerne.

2) Bedre rammer for at drive virksomheder i yder- og landkommunerne.

3) Bedre vilkår for dansk landbrug.

4) Bedre vilkår for danske virksomheder og styrket beskæftigelse.

5) Mere effektivt byggeri og billigere forsyning.

6) Bedre vilkår for investeringer og iværksættere.