Ny aftale: Beboerne skal redde den lokale købmand

16x9
Hvis Brugsen lukker, skal de lokale borgere have bedre mulighed for at overtage den, mener regeringen, SF og Enhedslisten. Foto: Scanpix

I mange lokalsamfund har den lokale købmand måttet dreje nøglen om. Det gør det mindre attraktivt at flytte på landet, og dermed tager affolkningen af yderområderne fart.

Det vil regeringen sammen med SF og Enhedslisten nu gøre noget ved med en ny aftale. En pulje på 6 millioner kroner af midlerne fra årets finanslov skal bruges til rådgivning og vejledning samt støtte til etablering eller videreudvikling af forbrugerejede butikker.

- Vi er glade for, at vi med de her initiativer kan give de lokale fællesskaber mulighed for at udvikle forretningsmodeller, så de selv kan drive den lokale købmandsbutik videre. Der er jo masser af resurser og ildsjæle i de små landsbysamfund, siger Enhedslistens landdistriktsordfører Lars Dohn.

Ikke hele svaret
Modellen er allerede prøvet i Alken ved Skanderborg, hvor de 234 indbyggere er gået sammen om at drive den lokale købmandsbutik videre på frivillig basis. Det er den model, Enhedslisten nu ser frem til at udbrede til resten af landet.

Lars Dohn mener dog ikke, at forbrugerdrevne butikker løser alle yderområdernes problemer.

- Vi kæmper forsat for et Danmark, som ikke knækker over. Det kræver også, at vi på Christiansborg blandt andet sikrer reelle lånemuligheder til de små erhvervsdrivende og flere kommunale og statslige arbejdspladser i landdistrikterne, siger han.

Borgere vil kunne søge om støtte på op til 100.000 kroner, mens allerede etablerede brugerejede købmænd kan søge om støtte til udvikling på op til 50.000 kroner.