Dansk EU-forslag vedtaget: Nu skal alle plastikposer koste

16x9
Indkøbsposer er skadelige for miljøet - og nu skal forbruget ned. Foto: Scanpix

En forslag stillet af den danske parlamentariker Margrethe Auken er i dag blevet vedtaget af EU-parlamentet.

En forslag stillet af den danske parlamentariker Margrethe Auken er i dag blevet vedtaget af EU-parlamentet. Resultatet er, at det fremover skal koste penge, hver gang en butik udleverer en plastikpose.

Det drejer sig om de lette plastikposer, som man for eksempel får udleveret på apoteket eller i skobutikker. I modsætning til i dagligvareforretninger er de poser i dag gratis, men den tid er forbi.

- Der bliver brugt styrtende mange af de poser i dag i EU og mange af dem kun en enkelt gang, inden de så ender i naturen. Der skal vi simpelthen begrænse forbruget dramatisk, fortæller Margrethe Auken til TV 2.

Ifølge aftalen skal forbruget om 10 år være nedbragt med 80 milliarder poser årligt.

- I fremtiden når butikkerne spørger, om man vil have en pose, vil den koste et par kroner. Så finder mange nok ud af at have tingene i lommen eller i tasken. Det er jeg sikker på, at danskerne godt kan finde ud af, siger Margrethe Auken.

Skal gavne naturen

I 2010 endte over otte milliarder poser i naturen, og det er et problem især for havene. Her ender plastikken i maven på fisk og fugle. Forskning viser, at over 90 procent af alle malemukker - en havfugl - lever og dør med plastik i maven.

- Det er et af vore massive miljøproblemer. 70 procent af det plast, der skyller op på strandene, er plastiskposer. De er umulige at samle ind, så løsningen er, at vi skal have langt færre af dem, siger Margrethe Auken.

EU-kommissionen har regnet ud, at aftalen vil betyde en samlet besparelse på fem milliarder kroner. 

For at få forslaget vedtaget, har den danske parlamentariker blandt andet været oppe imod plastikindustrien i Kroatien og England. Heller ikke den danske regering var som udgangspunkt begejstret for forslaget.

Men massiv opbakning i EU-parlamentet betyder, at forslaget nu alligevel bliver til lov.

Selv om det fremover vil koste et par kroner at få en pose med hjem fra shoppingturen, tror Margrethe Auken, at den nye EU-lov vil være populær blandt borgerne ude i medlemslandene.

- Der vil sikkert stadig være tumper, der køber en ny pose hver gang. Men jeg tror, at langt de fleste vil vænne sig til at bruge tasken eller lommerne.