Nyheder

Dansk provokunstner risikerer fængsel i Island

Den chilenskfødte danske kunstner Marco Evaristti skal for den islandske domstol, for at have farvet en islandsk gejser pink.

Den danske kunstner hældte fem liter rød frugtfarve ned i gejseren Strokkur i Island i weekenden, hvorefter den gik i udbrud og efterlod en meget rød masse omkring sig.

- For mig er det en kærlighedserklæring til naturen.Det er min måde, at vise respekt for naturen. Jeg forskønner noget smukt.

Marco Evaristti har fået en bøde på 100.000 islandske kroner, hvilket svarer til 5.000 danske.

Det sydlige politi i Island oplyser i dag til Kulturen på NEWS, at Marco Evaristti ikke ønsker at betale bøden, og derfor skal den kontroversielle kunstner en tur i retten i Island. Men det bekymrer ham ikke.

- Jeg kommer ikke i fængsel, det er fjerde gang de forsøger. Frugtfarve skader ikke naturen, det er jeg meget bevidst om, siger Marco Evaristti til Kulturen på NEWS

Det er langt fra første gang, at den kontroversielle kunstner er på kant med loven.

I 2007 blev Marco Evaristti anholdt af det franske politi, da han havde hældt rød farve ud over Vesteuropas højeste bjerg, Mont Blanc.

Det er femte gang, at Evaristti bruger rød frugtfarve til at male i naturen. Udover Mont Blanc er det også gået ud over et grønlandsk bjerg i 2004, en sandbanke i Sahara i 2008 og et tilfrosset vandfald i Norge i 2013.

Kunstneren mener, at naturen tilhører alle, og at hans værker kan sætte fokus på den måde vi behandler naturen på.

Hvad er Kulturen på NEWS?

Kulturen på NEWS er et program på TV 2 NEWS, der sendes hver torsdag klokken 18.10 I Kulturen på NEWS tages kulturen seriøst. Meninger brydes, kulturkampe udkæmpes og følelser foldes ud, når kunstnere og politikere, kunstmæcener og kulturkøbmænd, forskere og debattører mødes i TV 2 NEWS' kulturnyhedsmagasin.

Programmet vandt Årets Aktualitetsprogram 2012.  Nomineret til ArtBeat-prisen 2013 og Årets Aktualitetsprogram 2013.

Se Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY