Se billederne før og nu: Verdensarv i ruiner

Templer er styrtet i grus, og massive ødelæggelser har været konsekvensen af det voldsomme jordskælv, der ramte Nepal i går.

Jordskælvet, der mĂĄlte 7,9 pĂĄ richterskalaen, har indtil videre krævet flere end 1800 menneskeliv. Dødstallet stiger fortsat. Derudover meldes flere end 4700 personer kvæstet.

Massevis af bygninger i hovedstaden Kathmandu er styrtet sammen. Dette gælder også historiske templer, som det journalisten fra ABC News Australia Siobhan Heanue gik forbi kort tid før, at jordskælvet ramte.

- Jeg tog disse billeder med en times mellemrum. Vandrede, da skælvet tilintetgjorde templer for øjnene af mig. Hjerteskærende, skriver hun.

Før:

Nu:

Før: 

Nu: 

Det historiske Dharahara i midten af Kathmandu var ogsĂĄ en af de bygninger der blev ramt af jordskælvet. Det ni-etagers høje landemærke blev totalt destrueret. 

Før:

Nu:

 Dharahara-landemærket optræder pĂĄ UNESCOs verdensarvsliste for bevaringsværdige steder.

Her følger en liste over nogle af den verdensarv, som ellers er blevet ødelagt i jordskælvet:

*

Kathmandu Valley

En samling af syv monumentgrupper med religiøse og kunstneriske stiltraditioner. Blandt de mest kendte bygninger var templer bygget op af mursten og træ. Billeder viser, at mange af templerne er styrtet sammen.

*

Patan Durbar Square

Et af de tre royale Durbar-paladser i Kathmandu Valley. Det blev bygget tilbage i det tredje århundrede og var kendt for sin smukke buddhistiske og hinduistiske arkitektur. Paladset er efter skælvet jævnet med jorden.

*

Basantapur Durbar Square

Endnu et af de tre royale pladser i dalen beskyttet af Unesco. Redningsarbejdere har fjernet murbrokker fra den sammenstyrtede bygning i søgningen efter overlevende og ofre.

Dharahara

Et ni etager højt tårn og et af hovedstaden Kathmandus vartegn. Tårnet på 62 meter blev bygget i 1832 og har været udflugtsmål for både lokale og turister. Ifølge en lokal betjent frygtes det, at 200 mennesker var i bygningen, da den faldt sammen. Efter skælvet er tårnet reduceret til en knap 10 meter høj bunke af murbrokker.