Nyheder

Ikke fed nok: Kia levede af McDonalds for at blive tyk nok til operation

Overvægtige danskere, der ikke vejer nok til at få en offentligt betalt fedmeoperation, spiser sig i nogle tilfælde endnu tykkere for at opfylde kravene til operationen. Det skriver Søndagsavisen.

En af de, der valgte den drastiske løsning er Kia Hvam. Ved at spise på McDonalds tre gange om dagen lykkedes det hende for fire år siden at tage ti kilo på i løbet af en måned.

- Det var McDonald’s tre gange om dagen. Jeg spiste masser af othellolagkage. Jeg stod endda op om natten for at spise, siger hun til Søndagsavisen.

Til sidst nåede vægten op på 112 kilo og så var hun overvægtig nok til at få en gastrisk bypassoperation, også kaldet en fedmeoperation. En operation, der kunne redde hende fra at blive invalid for livet.

- Jeg måtte have sådan en operation. Jeg skulle have en protese i mit knæ, og den ville blive knust, hvis jeg vejede så meget. For at få operationen måtte jeg tage på, fortæller Kia Hvam, der i dag vejer 65 kilo, til Søndagsavisen.

TV 2 har talt med tre organisationer, der alle kritiserer, at der gøres for lidt for svært overvægtige i Danmark.

- Der findes i det danske sundhedssystem ingen seriøse behandlingstilbud til svært overvægtige. Den svært overvægtige kan få behandlet sine følgesygdomme som diabetes 2, højt blodtryk, slidskader i bevægeapparatet med videre men fedmen kan der ikke gøres noget ved, siger Birgitte Hansen, Landsformand i Landsforeningen for Overvægtige, Adipositasforeningen.

Birgitte Hansen mener at svær overvægt skal accepteres som en behandlingskrævende lidelse på lige fod med anoreksi og alkoholisme.

Hun bakkes op af Gitte Haack, Formand i BMI Brikken

- I Danmark er der desværre alt for få tilbud - og i nogle kommuner slet ingen. Ved fedmeoperationer bør der være et individuelt skøn frem for en BMI-grænse. Generelt bør alle kommuner have et tilbud til overvægtige - langt før en eventuel fedmeoperation kommer på tale siger Gitte Haack.

Selvom begge erkender den enkeltes ansvar, så bærer samfundet sin del af skylden.

- Samfundet har en stor del af ansvaret. Tag for eksempel fødevarerne; de sunde varer er oftest langt dyrere end de usunde varer. Hakket kød med mindst fedtprocent er meget dyrere end den med en høj fedtprocent. De fleste ved, at man ikke skal indtage flere kalorier end man forbrænder. Men en fortravlet hverdag kan bevirke, at der ikke er tid til at dyrke nok motion og den nemme løsning med mad benyttes måske for ofte, siger Gitte Haack.