Nyheder

Regioner vil registrere danskernes dna

Ville du have lyst til at donere oplysninger om dine gener og risiko for sygdomme til et nationalt register?

I så fald kan du måske snart komme til det. Danske Regioner ønsker nemlig i første omgang at få kortlagt 100.000 danskeres gener i løbet af fem år, skriver Kristeligt Dagblad. 

Med hjælp fra generne vil man blandt andet kunne se, om man har eksempelvis 18 procent højere risiko for at blive dement eller 12 procent forhøjet risiko for at udvikle brystkræft.

Dermed kan man skabe bedre forebyggende behandling og samtidig skræddersy behandlingen til en lang række patientgrupper, fortæller formand for sundhedsinnovationsudvalget i Danske Regioner, Jens Stenbæk (V).

- En database med så stor en population af både syge og raske giver os et stærkt grundlag for at kunne forudbestemme, hvilken medicin der virker på forskellige dna-profiler. Dermed kan vi skabe et endnu bedre grundlag for at hjælpe patienter med forskellige sygdomme, siger han og tilføjer, at de 100.000 danskere alle skal tilmelde sig frivilligt, samt at man på sigt håber, at alle danskere vil blive en del af databasen.

Flere udfordringer

Formand for Det Etiske Råds arbejdsgruppe om forskning i sundhedsdata og biobanker, Thomas Ploug, er enig i, at projektet kan forbedre behandlingen. En udfordring er dog, hvilke tilbagemeldinger man skal give de personer, der får deres gener kortlagt og registreret.

- Man kan gøre mange fund med en persons genmasse, og spørgsmålet er, hvor meget borgerne skal oplyses om. Hvis de skal høre om alt, der kan have en sammenhæng med sygdomme, så står man i en uoverstigelig situation, siger han og tilføjer, at mange informationer samtidig kan være usikre eller dreje sig om sygdomme, man måske først får langt ude i fremtiden, siger han til avisen.

Samme udfordring ser professor fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet Lene Koch, der forsker i etik og genteknologi.

- På et tidspunkt vil de borgere, der deltager i databasen, have viden om deres sundhed, og så er spørgsmålet, hvorvidt de kan overskue implikationerne af den viden, der bliver skabt om dem, siger hun.

Har du fået kortlagt dine gener for at finde ud af, om du eksempelvis har øget risiko for at blive ramt af samme sygdom som en af dine forældre? Så vil vi meget gerne tale med dig. Send en mail til siag@tv2.dk.