Nyheder

Dna-registrering: Disse sygdomme kan du testes for

Kunne du tænke dig at få at vide, at du har en øget risiko for eksempelvis at udvikle brystkræft ellers demens?

Det kan blive virkelighed for 100.000 frivillige, idet Danske Regioner ønsker at få kortlagt gener i håbet om blandt andet at kunne skræddersy behandlingen til landets patienter. I dag  får mellem 60 og 70 procent af patienterne i Danmark ikke den optimale behandling, og det er det, der skal gøres op med.

Projektet er stadig i forberedelsesfasen, og der er derfor endnu ikke truffet beslutninger om, hvilken information om eventuelle sygdomme deltagerne skal kunne få.

Men mens de etiske spørgsmål diskuteres herhjemme, kan de nysgerrige skue til USA, hvor det længe har været muligt at få lavet en såkaldt dna-sekventering.

Ved at sende sit dna i form af spyt eller lignende kan eksempelvis det amerikanske firma '23andme' fortælle dig, hvilke sygdomme du har en forhøjet risiko for at udvikle - og hvilke du har en nedsat risiko for. Ved at betale omkring 700 kroner tjekker firmaet for over 4000 sygdomme og sætter endda risiko-procenter på de forskellige sygdomme.

Blandt de mange sygdomme som det amerikanske firma screener for er:

- Type 1 diabetes

- Type 2 disbetes

- Alzheimers

- Crohns sygdom (kronisk betændelsestilstand i mavetarmkanalen)

- Blødende tyktarmbetændelse

- Astma

- Alkohol-afhængighed

- Narkolepsi

- Urolige ben

- Tourettes syndrom

- Læbe-ganespalte

- Parkinsons sygdom

- Slagtilfælde

- Leddegigt

- Sklerose 

- Fedme

- Hjerte-kar-sygdomme

- Gallesten 

- Bipolar lidelse (blev tidligere omtalt som maniodepressivitet)

- Flere kræft-typer som prostatakræft, testikelkræft, blærekræft, mavesækkræft, nyrekræft, brystkræft, modermærkekræft, lungekræft