Nyheder

Ny FN-rapport: Danskerne er ikke længere verdens lykkeligste

Schweiz og Island har overhalet Danmark indenom, når det gælder om at være verdens lykkeligste. Det fremgår af FN’s rapport ”World Happiness Report 2015,” som er blevet offentliggjort i New York i USA torsdag.

Danskerne har ellers siden 2012 været verdens lykkeligste folk, men ifølge direktør ved Institut for Lykkeforskning, Meik Wiking, har Danmark mistet sin lykkelige førerposition, både fordi det gennemsnitlige lykkeniveau i Schweiz er steget, men også fordi lykkeniveauet i Danmark er faldet. Blandt andet kan Danmark gøre det bedre, når det gælder et af de seks parametre, som især gør en forskel i forhold til lykke landene imellem: social støtte.

- Ensomhed blandt danskerne er et problem, vi skal tage meget alvorligt, fordi kvaliteten af vores sociale liv er én af de faktorer, der er mest afgørende for vores livstilfredshed, og hvor lykkelige vi er. Social isolation er på tværs af aldersgrupper præget af at være tabu, og vi trænger til større åbenhed om social isolation, så det bliver nemmere at bede om hjælp, lyder det fra Meik Wiking.

Faktisk er Danmark et af de lande, der blandt andet på grund af mangel på social støtte er gået mest tilbage siden den første ”World Happiness Report.”

Island har klaret krisen opsigtsvækkende godt

Årsagen til at Schweiz nu er i top skyldes, at landet klarer sig betydeligt bedre på bruttonationalproduktet per indbygger, som er blandt de seks parametre, der forklarer hvorfor nogle lande er lykkeligere end andre.

Island er røget helt op i top 3 efter en 20. plads i 2012 og en 9. plads i 2013, fordi landet ligger højt i social støtte og har klaret sig opsigtsvækkende godt igennem den økonomiske krise på trods af, at landet i 2008 var i en dyb økonomisk krise, skriver Institut for Lykkeforskning i en pressemeddelelse.

På trods af, at vi ikke længere er verdens lykkeligste, er lykke stadig en stor del af Danmarks image i udlandet, skriver Institut for Lykkeforskning:

- Det er klart, at vores nye placering er et hak i tuden for Danmarks nationale brand, men lykken er stadig en stærk del af fortællingen om Danmark, og udlændinge vil fortsat associere danskerne med verdens lykkeligste folk, siger Meik Wiking.

Grækenland er dét land, der er gået mest tilbage i lykkemålingen.

Derfor er nogen mere lykkelige end andre:

Ifølge FN kan knapt trefjerdedele af forskellen i lykke mellem nationerne forklares ud fra variationer i seks parametre:

  • BNP per indbygger: Mangel på penge er en væsentlig kilde til ulykke især hvis man lever i fattigdom
  • Social støtte
  • Langt liv med sundhed
  • Frihed til at foretage valg i livet
  • Gavmildhed
  • Ingen korruption