Vestager trækker medieoverskrifter: Hun går efter Google

16x9
I en historie bragt med dette billede skriver New York Times bl.a. om den danske EU-kommissær, at hun er kendt som havende en "no-nonsens attitude" Foto: Polfoto

Google er oppe mod en hĂĄrd banan.

Sådan lyder en af overskrifterne i flere af verdens mest anerkendte aviser, efter at den danske EU-kommissær - konkurrencekommissær Margrethe Vestager – onsdag indledte en sag på vegne af EU mod et af verdens største firmaer, Google.

- Dem, som kender Vestager, og som har været vidne til hendes lange karrierestigning, beskriver hende som respekteret, intelligent og uvillig til at give efter for politisk pres, når hun mener, at fakta støtter hende, også selv om det kan skade hende, skriver Washington Post blandt andet om Margrethe Vestager.

Avisen peger desuden – ligesom flere andre aviser - på, at hun i Danmark er blevet kaldt Dronning Margrethe III:

- En fin hentydning til den betragtelige magt, hun udøvede som regeringens økonomiminister.

No caption
No caption

- Hun har en no-nonsens attitude
Også den anerkendte avis New York Times har med et billede af en cyklende Margrethe Vestager bragt et portræt af kommissæren, der bliver beskrevet som havende en ”no-nonsens attitude,” ligesom Vestager ifølge avisen har indtaget nogle hårde standpunkter, herunder i forbindelse med reform af efterlønnen i Danmark.

Avisen hæfter sig desuden ved, at Margrethe Vestager har givet inspiration til rollen som Birgitte Nyborg i DR-serien ”Borgen” – og at hun i sin fritid strikker elefanter:

- Da hun tog jobbet i Bruxelles sidste år, gav hun sin efterfølger som dansk økonomiminister en håndstrikket elefant med beskeden: ”Jeg har strikket en ven til dig. Det er en elefant. Elefanter er sociale og indsigtsfulde dyr. De lever i fællesskab – og jeg bliver nødt til at sige det – de lever i matriarkalske samfund. De bærer ikke nag, men de har en god hukommelse", skriver avisen.

Både Washington Post og New York Times hæfter sig i øvrigt ved, at Margrethe Vestager er meget aktiv på det sociale medie Twitter.

Margrethe Vestager holdt onsdag pressemøde, da hun på vegne af EU-Kommissionen formelt indledte en sag mod Google:

- Hun har en vilje af stĂĄl
Flere andre udenlandske aviser, som eksempelvis de franske Le Monde og Liberation, har også bragt portrætter af Margrethe Vestager. I Liberation står der således blandt andet, at den ”metodiske og ufleksible” EU-kommissær med den stærke personlighed er blevet en af sværvægterne i den nye EU-Kommission.

- Hun har en vilje af stĂĄl og er en formidabel forhandler, der aldrig giver sig, skriver avisen pĂĄ baggrund af en historie udsendt af det internationale nyhedsbureau Reuters.

Flere aviser hæfter sig desuden ved, at Margrethe Vestager nu har taget de skridt, som hendes forgænger på posten som EU-kommissær for konkurrence – Joaquin Almunia – i fem år ikke gjorde: Formelt at indlede en sag mod Google.

- Hendes forgænger har prøvet og har gentagne gange fejlet i at nå et forlig med Google. For mange observatører virkede han tøvende i forhold til formelt at indlede en sag mod virksomheden. Sådanne reservationer viser Vestager ikke (…) Vestagers villighed til at være konfrontatorisk – at udfordre Google offentligt i stedet for at afholde mere private forhandlinger – har overrasket mange mennesker, skriver The Washington Post.

Verdens - og ikke mindst amerikanernes - øjne vil nu være rettet mod Margrethe Vestager, der har givet Google 10 uger til at reagere på, at hun på vegne af EU-kommissionen har indledt en sag mod gigantvirksomheden.

- Hvordan Vestager fremfører sig i forhold til sagen, vil tiden vise. Men hun skal roses for at gøre dét, som Mr. Almunia ikke gjorde. Endelig, efter et halvt årti med skyggeboksning har hun formelt indledt en sag mod virksomheden, skriver den anerkendte avis The Financial Times.

Margrethe Vestager er i disse dage på besøg i Washington i USA, hvor sagen også er blevet noteret af den amerikanske præsident Barack Obama, der mener, at EU forfølger en anti-amerikansk, protektionistisk politik, skriver nyhedsbureauet Reuters.

No caption
No caption

Kort om Google-sagen

  • EU's tidligere konkurrencekommissær Joaquín Almunia gik i 2010 i gang med at undersøge amerikanske Google for muligt misbrug af virksomhedens dominerende position på markedet for søgemaskiner på internettet
  • Tre forsøg på at indgå forlig er slået fejl, efter at Googles konkurrenter og interesserede parter har afvist Googles tilbud om blandt andet at ændre på den måde, konkurrenters produkter bliver præsenteret i søgeresultater
  • Onsdag har den nuværende konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, taget et egentligt formelt skridt i Google-sagen, der potentielt kan løbe mange år endnu, før der er en endelig afgørelse.

 Her er de formelle skridt:

  • EU-Kommissionen har sendt en formel klagemeddelelse mod Google.
  • En klagemeddelelse er kommissionens præcise beskrivelse af de faktiske forhold og af, hvordan virksomheden menes at bryde EU's konkurrenceregler.
  • Klagemeddelelsen omtales sommetider som en slags anklageskrift, men da kommissionen selv har kompetence i sagen, betyder det ikke, at sagen dermed er sendt til domstolen.
  • Google får med udgangspunkt i kommissionens klagemeddelelse mulighed for at kommentere og forsvare sig. Svarfristen til Google er 10 uger.
  • Google har ret til en mundtlig høring for EU-Kommissionen, hvor virksomheden selv og andre parter kan forklare sig.
  • EU-Kommissionen skal herefter beslutte, om man går videre med sagen eller eventuelt frafalder. Hvis kommissionen står fast, kan den idømme Google administrative bøder på op til 10 procent af virksomhedens omsætning.
  • Google kan vælge at prøve en afgørelse fra EU-Kommissionen ved retten i Luxembourg, hvor EU-Domstolen er sidste ankeinstans.

 Kilder: EU-Kommissionen, professor emeritus Jens Fejø fra CBS og tidligere EU-dommer Bo Vesterdorf fra advokatfirmaet Plesner.