14-årig finder enestående Christian 4-mønt i kartoffelbed

Under et besøg hos sin far i Snøde på Langeland sidste sommer gjorde den 14-årige amatørarkæolog Mathias Holch Kaas noget af et fund. Med sin medbr

Under et besøg hos sin far i Snøde på Langeland sidste sommer gjorde den 14-årige amatørarkæolog Mathias Holch Kaas noget af et fund.

Med sin medbragte metaldetektor snusede han rundt i faderens kartoffelbed, da den pludselig bippede og dermed afslørede, at der gemte sig andet end blot kartofler i jorden. 

- Min far og jeg var ude og lægge kartofler. Jeg havde lige købt detektoren, og så dukkede den der lille sølvfarvede ting op. Jeg troede, det var en dåse, så jeg var lige ved at smide den væk, fortæller han til TV 2 Fyn om fundet af mønten.

En mønt, eksperter nu kalder enestående, efter han afleverede den på Øhavsmuseet. Museet sendte den videre til danefæbehandling på Nationalmuseet, som har kigget på den. 

Sådan ser den enestående - og lille - mønt ud.
Sådan ser den enestående - og lille - mønt ud. Foto: Nationalmuseet

Aldrig set før
Ifølge Nationalmuseets mønteksperter har man ikke tidligere set sådan en mønt i Danmark.

- Det er en såkaldt denning fra Glückstadt, som er slået under Christian 4. omkring 1619 til brug for hans udenrigshandel. Faktisk er mønten formentlig det første detektorfund af den her type, som bliver erklæret for danefæ nogensinde. Det er et utroligt spændende og helt unikt fund, for mønten har aldrig været tænkt til brug i Danmark, siger museumsinspektør og møntekspert Line Bjerg i en pressemeddelelse.

Hun fortæller samtidig, at Christian 4. slog to slags denninger:

- Den ene skulle bruges i Rusland og havde derfor russisk indskrift, mens den anden var tiltænkt Tyskland. Vi kan se, at denne her mønt er af tysk karakter, for dens indskrift er skrevet med gotiske bogstaver. Men hvordan den så lige er endt på Langeland, det er ikke til at sige.

Mathias Holch Kaas besøgte fredag Nationalmuseet, hvor han genså sit fund.
Mathias Holch Kaas besøgte fredag Nationalmuseet, hvor han genså sit fund. Foto: Nationalmuseet

Dusør på vej
Fredag har den 14-årige amatørarkæolog genset sit fund, som nu bliver udstillet på Nationalmuseet.

Mathias Holch Kaas er nemlig netop blevet komfirmeret og har derfor fejret sin ’Blå Mandag’ i København - undervejs tog han et smut forbi museet for at se sin mønt.

Han kan nu se frem til at modtage en dusør på omkring 25.000 kroner for sit sjældne fund.

Du kan se mere om fundet fredag aften kl. 19.30 på TV 2 Fyn.