Tidligere PET-chef: Politiet kom for sent til synagogen
Det er noget overraskende, at synagogen ikke straks fik politibeskyttelse efter skudattentatet mod Krudttønden den 14. februar i København.
Sådan lyder det fra Frank Jensen, tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET).
Udmeldingen kommer efter, at vidner har forklaret til TV 2, at der gik mere end tre en halv time fra det første attentat, før politiet stillede med mandskab ved synagogen på Krystalgade.
- Det burde man forvente. Jeg kan ikke forklare, hvorfor politiet først mødte op ved 19-tiden om aftenen, siger Frank Jensen til TV 2 og fortsætter.
- De helt oplagte steder at sætte ind med ekstra politi i en sådan situation ville være ved Politikens Hus og Jyllands-Posten – både i København og i Aarhus, foran den israelske ambassade, Carolineskolen – alt der kan identificeres som israelsk/jødisk.
Dræbte og sårede
Den formodede gerningsmand, 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, åbnede ild mod Krudttønden klokken 14:33.
Foruden fire sårede betjente blev den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard skudt og dræbt, da han forsøgte at overmande Omar Abdel Hamid El-Hussein.
I timerne efter ringede personer fra den jødiske menighed adskillige gange til politiet og PET, før der endelig dukkede to betjente op ved synagogen, der lagde ramme om en bat mitzvah - en jødisk konfirmation.
Omkring klokken et natten til søndag blev den 37-årige vagtmand Dan Uzan skudt i hovedet på klods hold på Krystalgade, mens de to betjente blev såret af skud. Sidstnævnte nåede blot at affyre et enkelt skud med deres MP5-maskinpistoler, ligesom magasinet røg ud af den ene betjents våben.
Tirsdag kom det frem, at betjenten ikke havde modtaget den obligatoriske årlige skydetræning i 2014 med MP5-maskinpistolen.
Ny strategi
I kølvandet på terrorangrebet har der hersket bred politisk enighed om, at der er brug for at tildele politiet flere ressourcer og mere træning.
Frank Jensen er samtidig sikker på, at der er blevet ændret på strategien hos ordensmagten, hvis et lignende angreb skulle finde sted på dansk jord i fremtiden.
- Hvis et terrorangreb skulle finde sted i København, der har med en krænkelse af profetten Muhammed at gøre, så har politiet højst sandsynligt et øget beredskab ved jødiske institutioner, forklarer den tidligere PET-chef.