Nyheder

Synagogen ventede flere timer på politiet ved terrorangreb

Der gik flere timer, før der var synlig politibevogtning ved synagogen på Krystalgade, selvom der om eftermiddagen den 14. februar havde været et terrorattentat mod Krudttønden på Østerbro. 

Det fortæller flere vidner til TV 2 Nyhederne. 

En af dem er Marie Louise Hvass Sixhøj. Hun deltog i bat mitzvahen - en jødisk konfirmation - der startede tidligt om aftenen på dagen for terrorangrebet. 

- Det forstår jeg slet ikke. For mig var det et oplagt terrormål, og jeg var helt sikker på, at politiet dækkede området. Så jeg var meget overrasket over at komme derind og opdage, at der ikke var noget politi stationeret foran synagogen inden festen. Jeg er chokeret over, at de ikke var der, siger Marie Louise Hvass Sixhøj. 

55-årige Finn Nørgaard mistede livet, da den formodede gerningsmand, Omar Abdel Hamid El-Hussein, åbnede ild mod Krudttønden klokken 15:33. 

Kulturhuset lagde ramme om et debatmøde omhandlende ytringsfrihed, hvor bl.a. Muhammed-tegneren Lars Vilks deltog. Han slap uskadt fra attentatet. 

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere sagt, at beskyttelsen omkring den jødiske menighed blev skærpet efter terrorangrebet i Paris den 7. januar. Her mistede 13 personer livet ved attentatet mod satiremagasinet Charlie Hebdo, mens fire civilister blev dræbt ved en gidseltagning i et jødisk supermarked to dage senere. 

Dukkede op til konfirmation

Hos Det Jødiske Samfund i Danmark fortæller formand Dan Asmussen, at menighedens sikkerhedschef var i kontakt med PET senest en time efter angrebet på Østerbro.

Det skete for at vurdere, om situationen krævede, at man forhøjede sikkerhedsniveauet omkring jødiske institutioner rundt omkring i landet. 

- Det er rigtigt, at der ikke er noget synligt politi ved synagogen om eftermiddagen, for der var ikke nogen aktiviteter. Men vi gennemgår planen og konstaterer, at der om aftenen er en bat mitzvah med omkring 80 gæster. Og det er oplagt, at det er en aktivitet, hvor sikkerheden skal skærpes, siger Dan Asmussen. 

Han bekræfter forlydenderne om, at der først var synlig politibevogtning på Krystalgade, da konfirmationen startede. 

- De oplysninger, jeg har, er, at politiet først tager opstilling omkring 19:15 og 19:30, men før det er der politi i området i form af hyppig rundering. Og de er også i kontakt med vores vagter. Derudover kan der have været civile betjente i området, som man ikke har fået øje på. Men det kan jeg ikke vide, forklarer Dan Asmussen.

Vækker undren

Frank Jensen er tidligere operativ chef for PET. Han undrer sig over, at det angiveligt tog ordensmagten flere timer at stille med synligt mandskab foran synagogen. 

- Jeg ville forvente, at man mødte meget talstærkt og massivt frem ved jødiske mål. Det kan være synagogen, israelske ambassader. Alt der kan identificeres som jødisk/israelsk, siger Frank Jensen til TV 2 og uddyber. 

- Det er rigtigt, at man godt kan lave en anden form for beskyttelse af området, men i den her sammenhæng vil det nok være at foretrække, at man er synligt bevæbnet. 

Ca. en time efter midnat den 5. februar dukkede den formodede terrorist op ved synagogen. Først skød og dræbte han den 37-årige vagtmand Dan Uzan, hvorefter han affyrede seks-syv skud mod de to betjente. 

- Dan Uzan er død, og det kan der ikke laves om på. Men vi er tilfredse med, at politiet var til stede, da morderen kom forbi. Og jeg kan også forstå, at de satte efter gerningsmanden, men måtte opgive, fordi de blev sårede, siger Dan Asmussen.