EL vil indføre jobgaranti i nyt dagpengesystem

16x9
Ud over beslutningen om at droppe det konjunkturafhængige system er kommissionens medlemmer også blevet enige om at opgive tanken om i fremtiden at lade a-kasse-medlemskab være obligatorisk. Foto: Scanpix

Dagpengesystemet fungerer ikke, og det er på tide at dæmme op for de katastrofale konsekvenser af dagpengereformen.

Sådan lyder oplægget i det udspil til et nyt dagpengesystem, som Enhedslisten præsenterer torsdag og som ifølge partiet skal sikre lønmodtagere, der rammes af ledighed "anstændig" indkomst i hele den periode, hvor de står uden job.

Udspillet indeholder blandt andet en såkaldt job- og uddannelsesgaranti, der skal give dagpengemodtagere ret til et tilbud om job efter højst to års ledighed, og hvis man ikke har en tidssvarende uddannelse kan man alternativt blive tilbudt to års uddannelse på dagpenge, og på den måde vil ingen falde ud af dagpengesystemet, uden at have fået tilbudt et job eller uddannelse.

Enhedslistens udspil er det første fra et folketingsparti og kommer i det umiddelbare kølvand på fagforbundene LO og FTF's samlede forslag til et nyt dagpengesystem.

Forbundene præsenterede ved den lejlighed ni punkter, der skulle sikre, at 10.000 færre ville ryge ud af dagpengesystemet, blandt andet gennem bedre muligheder for at genoptjene dagpengeretten.

Enhedslistens eget udspil indeholder også en række punkter, som partiet vil arbejde for i forbindelse med et nyt dagpengesystem, og princippet job- og uddannelsesgaranti kan ifølge partiet indføres på følgende måder.

  • Gennem jobrotation målrettet langtidsledige, hvor lønmodtagere i arbejde tilbydes efteruddannelse, mens den langtidsarbejdsløse tilbydes et vikariat. 
  • Ved at give langtidsledige en "forlomme" i jobkøen til offentlige stillinger
  • Ved at genindføre en ordning som kortvarigt var gældende i 2000, hvor kommunerne får statsligt tilskud til at oprette såkaldte servicejob, der kan fungere som isbrydere for langtidsledige.

Regeringen har nedsat en dagpengekommission, der i slutningen af august vil komme med forslag til et nyt dagpengesystem, og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har afvist at komme med et nyt bud på et forbedret dagpengesystem, mens kommissionen arbejder.

Så mange har mistet dagpenge

2013:

Alle a-kasser: 33.900

heraf 3F: cirka 8.800

2014:

Alle a-kasser: 16.748

heraf 3F: 4.062

Kilde: AK-samvirke