Vil ikke bøje sig for tyrkisk kritik: Denne skulptur bliver til noget

Der bliver ikke ændret i beslutningen om at lade en mindeskulptur for det armenske massedrab opstille i København. Det slår Københavns Teknik- og M

Der bliver ikke ændret i beslutningen om at lade en mindeskulptur for det armenske massedrab opstille i København.

Det slår Københavns Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (Enhedslisten) nu fast med syvtommersøm, efter at planerne om den ni meter høj skulptur i indre by har skabt vrede på den tyrkiske ambassade.

- Jeg bakker op om den beslutning, der er blevet truffet i Teknik- og Miljøforvaltningen. Havde de spurgt mig personligt, havde jeg også sagt god for det, siger han til TV 2 NEWS.

Tyrkisk skuffelse
Det er den amerikansk-armenske tegnestue Invivia, der af Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune har fået tilladelse til at opstille skulpturen The Draem (Danish Remembrance Armenian Empathy Messenger).

Skulpturen får plads på Kultorvet ti dage i maj, i anledning af 100-året for massakrerne på armenierne.

Det har resulteret i en konflikt med den tyrkiske ambassade, der over for Politiken har kritiseret skulpturen i stærke vendinger.

- Vi er skuffet over, at en skulptur, som beskriver hændelserne i 1915 som et ’folkedrab’, vil blive opført på en af de store pladser i København, lyder det i en mail fra ambassaden.

En fælles historie
Kritikken ærgrer dog Morten Kabell, der ikke ser noget galt med armenernes ønske om en mindeskulptur.

- Det er ærgeligt, at Tyrkiet reagerer på denne måde. Det er jo en del af den fælles tyrkisk-armenske historie, som det ville give god mening at behandle, så man også kan komme videre, siger han til TV 2 NEWS.

Imidlertid er massakrerne mod kristne armeniere i det tidligere Osmanniske Rige fortsat præget af stærke følelser. Så sent som i søndags trak Tyrkiet sin ambassadør i Vatikanet hjem, efter at paven ved en messe omtalte begivenhederne som et "folkedrab".

Modsat en række andre lande har Danmark dog aldrig officielt anerkendt den armenske massakre som et folkedrab.
 

Foto: TV 2 Grafik