Nyheder

Vil ikke bøje sig for tyrkisk kritik: Denne skulptur bliver til noget

Der bliver ikke ændret i beslutningen om at lade en mindeskulptur for det armenske massedrab opstille i København.

Det slår Københavns Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (Enhedslisten) nu fast med syvtommersøm, efter at planerne om den ni meter høj skulptur i indre by har skabt vrede på den tyrkiske ambassade.

- Jeg bakker op om den beslutning, der er blevet truffet i Teknik- og Miljøforvaltningen. Havde de spurgt mig personligt, havde jeg også sagt god for det, siger han til TV 2 NEWS.

Tyrkisk skuffelse

Det er den amerikansk-armenske tegnestue Invivia, der af Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune har fået tilladelse til at opstille skulpturen The Draem (Danish Remembrance Armenian Empathy Messenger).

Skulpturen får plads på Kultorvet ti dage i maj, i anledning af 100-året for massakrerne på armenierne.

Det har resulteret i en konflikt med den tyrkiske ambassade, der over for Politiken har kritiseret skulpturen i stærke vendinger.

- Vi er skuffet over, at en skulptur, som beskriver hændelserne i 1915 som et ’folkedrab’, vil blive opført på en af de store pladser i København, lyder det i en mail fra ambassaden.

En fælles historie

Kritikken ærgrer dog Morten Kabell, der ikke ser noget galt med armenernes ønske om en mindeskulptur.

- Det er ærgeligt, at Tyrkiet reagerer på denne måde. Det er jo en del af den fælles tyrkisk-armenske historie, som det ville give god mening at behandle, så man også kan komme videre, siger han til TV 2 NEWS.

Imidlertid er massakrerne mod kristne armeniere i det tidligere Osmanniske Rige fortsat præget af stærke følelser. Så sent som i søndags trak Tyrkiet sin ambassadør i Vatikanet hjem, efter at paven ved en messe omtalte begivenhederne som et "folkedrab".

Modsat en række andre lande har Danmark dog aldrig officielt anerkendt den armenske massakre som et folkedrab.