Nyheder

Vestager vil også undersøge klager over Google-krav

Udover formelt at åbne en sag om misbrug af dominans på markedet mod Google, vil EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, også undersøge om Google ulovligt har hindret rivaliserende producenters udvikling og adgang til markedet. Det skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Undersøgelsen åbnes efter klager fra blandt andre Nokia og Microsoft, som sammen står bag det konkurrerende styresystem Windows Phone.

Kommissionen vil således undersøge, om "Google ulovligt har hindret" rivaliserende producenters "udvikling og adgang til markedet" ved at kræve eller motivere disse til "at forudinstallere Googles egne programmer og ydelser."

Android er ifølge EU-Kommissionen dominerende på det europæiske marked foran Apples styresystem iOS og Windows Phone.

- Google har mulighed for at overbevise kommissionen om det modsatte

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har onsdag også åbnet formel sag mod Google for misbrug af virksomhedens dominans på markedet for søgemaskiner på internettet. Det sker ifølge kommissionen ved, at Google systematisk giver søgeresultater fra virksomhedens egne forretninger forrang ved præsentationen af søgeresultater.

 Konkurrencekommissær Margrethe Vestager siger i en pressemeddelelse:

 - Det er kommissionens opgave at håndhæve EU's konkurrenceregler for at sikre, at virksomheder, der arbejder i Europa - uanset hvor de måtte have hjemme - ikke uretmæssigt nægter europæiske forbrugere så bredt et udvalg som muligt eller hæmmer konkurrencen.

 - I sagen vedrørende Google er jeg bekymret for, om virksomheden i strid med EU's konkurrenceregler har givet en uretfærdig fordel til sin egen sammenlignende indkøbstjeneste.

 - Google har nu mulighed for at overbevise kommissionen om det modsatte. Men hvis efterforskningen bekræfter vores bekymringer, må Google stå juridisk til ansvar og ændre sine forretningsmetoder i Europa.

Google er "med al respekt voldsomt uenig"

 Den amerikanske internetgigant erklærer sig i en pressemeddelelse "med al respekt voldsomt uenig" i EU-Kommissionens vurdering af, at virksomheden misbruger sin dominans på markedet for søgemaskiner på internettet.

 - Vi ser frem til at tale vores sag i de kommende uger, hedder det fra vicedirektør Amit Singhal fra Google Search.

 - Selv om Google nok er den mest anvendte søgemaskine, så kan folk nu finde og få adgang til information på flere forskellige måder. Og anklager om skader for forbrugere og konkurrenter har vist sig at være skudt langt forbi målet.

Google kan risikere en bøde på 46 milliarder danske kroner.

Kort om Google-sagen

  • EU's tidligere konkurrencekommissær Joaquín Almunia gik i 2010 i gang med at undersøge amerikanske Google for muligt misbrug af virksomhedens dominerende position på markedet for søgemaskiner på internettet
  • Tre forsøg på at indgå forlig er slået fejl, efter at Googles konkurrenter og interesserede parter har afvist Googles tilbud om blandt andet at ændre på den måde, konkurrenters produkter bliver præsenteret i søgeresultater
  • Onsdag har den nuværende konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, taget et egentligt formelt skridt i Google-sagen, der potentielt kan løbe mange år endnu, før der er en endelig afgørelse.

 Her er de formelle skridt:

  • EU-Kommissionen har sendt en formel klagemeddelelse mod Google.
  • En klagemeddelelse er kommissionens præcise beskrivelse af de faktiske forhold og af, hvordan virksomheden menes at bryde EU's konkurrenceregler.
  • Klagemeddelelsen omtales sommetider som en slags anklageskrift, men da kommissionen selv har kompetence i sagen, betyder det ikke, at sagen dermed er sendt til domstolen.
  • Google får med udgangspunkt i kommissionens klagemeddelelse mulighed for at kommentere og forsvare sig. Svarfristen til Google er 10 uger.
  • Google har ret til en mundtlig høring for EU-Kommissionen, hvor virksomheden selv og andre parter kan forklare sig.
  • EU-Kommissionen skal herefter beslutte, om man går videre med sagen eller eventuelt frafalder. Hvis kommissionen står fast, kan den idømme Google administrative bøder på op til 10 procent af virksomhedens omsætning.
  • Google kan vælge at prøve en afgørelse fra EU-Kommissionen ved retten i Luxembourg, hvor EU-Domstolen er sidste ankeinstans.

 Kilder: EU-Kommissionen, professor emeritus Jens Fejø fra CBS og tidligere EU-dommer Bo Vesterdorf fra advokatfirmaet Plesner.